Отидете към основна версия

7 001 99

Украйна има голям проблем, който илюстрира състоянието на НАТО след края на Студената война

  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • русия-
  • снаряди-
  • артилерия-
  • оръжия-
  • производство-
  • студена война-
  • сащ

Украйна изстрелва артилерийски снаряди много по-бързо, отколкото западните ѝ съюзници ги произвеждат

Снимка: БГНЕС/ EPA

Докато в Украйна звучаха призиви гражданите да избягат от Бахмут, съюзниците на страната вчера се събраха, за да измислят начини да осигурят на Киев основните материали, които ще са му необходими за предстоящите по-тежки сражения - особено артилерийските снаряди, пише в. "Ню Йорк таймс". Един от най-големите проблеми на Украйна в борбата с руската инвазия е простичък: тя изстрелва артилерийски снаряди много по-бързо, отколкото западните ѝ поддръжници ги произвеждат, посочва американското издание. То отбелязва, че съюзниците, които се срещнаха вчера в Брюксел, са обсъдили начини за увеличаване на производството, тъй като запасите им намаляват, но са предупредили, че това е проблем, който не се решава лесно, пише БТА.

Страните от НАТО снабдяват Украйна с боеприпаси от собствените си запаси, но намаляването на запасите им поставя западните отбранителни индустрии под натиск, пише британският в. "Гардиън". Изданието посочва, че по информация от НАТО времето за изчакване за доставка на едрокалибрени боеприпаси се е увеличило от 12 на 28 месеца, което означава, че поръчките, направени днес, няма да бъдат доставени до лятото на 2025 година. Вестникът цитира информация на Асошиейтед прес, че Украйна изстрелва до 6000-7000 артилерийски снаряда на ден, което е около една трета от броя, изстрелван от Русия.

Междувременно все по-бързо изтича времето, с което военните поддръжници на Украйна разполагат, за да съберат огромни количества ново оборудване и да го придвижат по линиите за доставки, които бързо се задръстват с пратки, пише в. "Вашингтон пост", цитирайки високопоставени представители от САЩ. Според служителите увеличаващият се поток на доставки от европейските складове и пристанища към основните разпределителни пунктове и по пътищата и железопътните линии на Украйна, поставя под въпрос възможността всички те да бъдат транспортирани навреме за планираната от Киев пролетна контраофанзива срещу окопалите се руски сили. Понастоящем оборудването, което отива в Украйна, преминава през три основни транспортни центъра - в Полша, Словакия и Румъния, посочва "Вашингтон пост". Без полагането на големи усилия за улесняване на придвижването на доставките от базите до границата има опасения, че транспортните артерии ще се задръстят и доставките ще забуксуват.

Всъщност Украйна не използва прекомерни количества артилерийски снаряди в сравнение с други конфликти назад в историята, пише в. "Телеграф". Този недостиг е нагледна илюстрация за състоянието на НАТО след края на Студената война, коментира британското издание. Русия също се нуждае от огромни количества боеприпаси, посочва "Телеграф". Путин обаче е поставил цялата си икономика на военна нога. Тя не е подложена на същите търговски ограничения като отбранителната промишленост на НАТО, а руските производители не са ограничени от опасения за промишлената безопасност. НАТО трябва да се стреми да увеличи производството, преди Москва да реши проблема с неефективността, корупцията и инерцията на производствената си база, пише в заключение британският вестник.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: