Отидете към основна версия

756 12

Доклад: Броят на руските кибератаки в страните от НАТО се е увеличил с 300 процента през 2022-а спрямо 2020 година

  • хакери-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • киберсигурност

Пиратски действия срещу сайтове, информационна война, саботаж на критични инфраструктури и шпионаж

Снимка: Shutterstock

Броят на руските кибератаки в страните от НАТО се е увеличил с 300 процента през 2022-а спрямо 2020 г., а в Украйна – с 250 на сто. Това се казва в доклад на "Гугъл", потвърждаващ нарастващото значение на това оръжие с оглед на бъдещи конфликти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Хакерските операции, подкрепяни от руското правителство, са станали по-мощни през 2021 г., преди нахлуването" на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., отбелязва консултантската фирма за киберотбрана "Мендиънт", купена наскоро от американския технологичен гигант.

Пиратски действия срещу сайтове, информационна война, саботаж на критични инфраструктури, шпионаж . . . целият киберарсенал е бил използван и от двата лагера във войната в Украйна, без обаче това да бие силно на очи и, както изглежда днес, да има решаващо значение за боевете.

Промосковските хакери "са използвали зловредни разрушителни програми, за да смущават и ограничават военния и правителствен капацитет на Украйна", пише "Мендиънт", описвайки по този начин атаки срещу граждански инфраструктури, целящи да подронят доверието на украинците в националните инсталации.

"През първите четири месеца от 2022 г. установихме в Украйна повече разрушителни кибератаки, отколкото през осемте предходни години ", се казва в доклада.

"Мендиънт" наред с други експерти изтъква, че в действията на хакерите се смесват кражба на данни, разрушителни атаки и подпомагане на операции за влияние, по-специално в полза на руската паравоенна групировка "Вагнер".

Освен това войната в Украйна "подтикна атакуващите, подкрепяни от китайското правителство, да насочат интереса си към украински, западни и европейски цели, за да получат информация за конфликта", пишат авторите на доклада.

"Мендиънт" констатира и промени в киберпространството в цяла Източна Европа. "Размиват се разделителните черти между (хакери), мотивирани от финансови приходи, и такива, които получават подкрепа от правителства (в региона)", отбелязва консултантската фирма.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: