Отидете към основна версия

4 164 162

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

  • танк-
  • леопард-
  • русия-
  • украйна-
  • олаф шолц-
  • нато

Украински официални лица казаха, че спешно се нуждаят от по-тежки оръжия и че достатъчно бойни танкове могат да помогнат на силите на Киев да завземат територия от руснаците

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че Германия скоро ще може да разположи първите си танкове Leopard в Украйна, съобщава БиБиСи.

Говорейки на годишната Мюнхенска конференция по сигурността само дни преди първата годишнина от руската инвазия, той призова съюзниците да очакват дълга война.

Събитието е ежегодно събиране на лидери, официални лица и дипломати; фокусът му тази година е трансатлантическият.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкън присъстват с голяма делегация от Конгреса, заедно с почти 30 европейски правителствени ръководители.

На конференцията Шолц каза, че е "разумно да се подготвим за дълга война" и да покажем на руския президент Владимир Путин, че Германия и нейните съюзници няма да се откажат от Украйна.

Украински официални лица казаха, че спешно се нуждаят от по-тежки оръжия и че достатъчно бойни танкове могат да помогнат на силите на Киев да завземат територия от руснаците.

Германия - която през последните месеци беше подложена на нарастващ натиск заради очевидното си колебание да изпрати оръжия на Украйна - се съгласи през януари да позволи на Украйна да бъдат изпратени тежки танкове Leopard, произведени в Германия.

Тя също така позволи на други страни да изпратят своите танкове Leopard 2 в Украйна - което досега беше ограничено според разпоредбите за износ.

Макрон каза, че следващите няколко седмици ще бъдат решаващи, добавяйки че съюзниците е необходимо да "засилим нашата подкрепа" за Украйна, за да може да започне контраофанзива, така че по-късно страната да може да влезе в преговори от позиция на сила.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски, който говори пред събралите се лидери чрез видеовръзка, призова съюзниците да ускорят доставките на оръжия, предупреждавайки, че няма алтернатива на победата над Москва.

Дневният ред е широк - от Китай до изменението на климата - но конференцията ще даде шанс на съюзниците на Украйна да оценят инвазията на Русия почти една година по-късно.

Ще има топли думи за подкрепа за Киев, но също така ще има въпроси относно степента и продължителността на решимостта на Запада с нарастването на икономическия натиск.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: