Отидете към основна версия

1 359 60

След година война, ракети и сирени - украинците не дават територии

  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • володимир зеленски

Социолозите посочват, че във всички региони на Украйна абсолютното мнозинство от населението е против всякакви териториални отстъпки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските граждани са категорично против да се правят всякакви териториални отстъпки във войната с Русия, те са абсолютно мнозинство и то откакто започна войната се увеличават.

Проучването на Киевския международен институт по социология (КМИС), проведено между 14-22 февруари 2023 г. е символично и бележи навършването на 1 година война, която Русия води срещу Украйна.

През февруари 87% от анкетираните заявяват, че не са приемливи никакви териториални отстъпки. Само 9% смятат, че е възможно да се отстъпят някои територии, за да се постигне мир и да се запази независимостта. Други 5 не успяват да дадат отговор.

Както отбелязват социолозите, по време на предишната анкета, проведена през декември 2022 г., 85% смятат, че отстъпките са неприемливи. Разликата със сегашната цифра е в рамките на статистическата грешка, т.е. в действителност не е настъпила промяна. Също така през декември, колкото и сега (8%) са подкрепяли преговорите и са били готови да се откажат от определени територии.

Социолозите посочват, че във всички региони на Украйна абсолютното мнозинство от населението е против всякакви териториални отстъпки. Дори и сред жителите на източните части на Украйна (рускоговорящите) 82% са против да се правят териториални отстъпки, макар там 13% са готови да направят отстъпки, а сред жителите на Юга - 86% са против отстъпките и само 9% са "за".

Антон Хрушчовски, изпълнителен директор института, отбеляза, че общата готовност за "трудни компромиси" е важен показател за съпротива и готовност да се продължи борбата.

"Както виждате, украинците дори в края на трудната зима остават единни и готови да се противопоставят и занапред на бруталния агресор. Сега всеки план, в който на украинците ще бъде "продаден" "мир в замяна на територии", е обречен на провал и отхвърляне от обществото", подчертава Хрушчовски, цитиран от УНИАН.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: