Отидете към основна версия

5 269 54

Войната в Украйна: конфликтът е между САЩ и Китай

  • sir-
  • сащ-
  • китай-
  • украйна-
  • русия-
  • клаудио бертолоти

Основният противник на САЩ е Китай, не Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди година започна руската агресия срещу Украйна. След 77 години мир, на 24 февруари 2022 г. Европа отново се озовава във война на собствена земя. През тази година светът стана свидетел на нова надпревара във въоръжаването, падане на концепцията за неутралитет на някои страни и завръщане на ядрените заплахи.

Клаудио Бертолоти, стратегически анализатор, изпълнителен директор на Start InSight и експерт в Института за международни политически изследвания, заяви пред SIR (Servizio Informazione Religiosa), че сега в колективното възприятие изглежда, че използването на ядрени оръжия - само теоретизирано и във всеки случай трудно осъществимо - е почти усвоено от общественото мнение. „За мен е много притеснително“, заяви експертът.

Промените, предизвикани от тази война, тласкат много страни, особено скандинавските, да променят своята политическа позиция и геостратегическа визия в отношенията си с Русия и Запада. В момента вървим към нова Студена война, към поляризация в международните отношения. От една страна Съединените щати и техните съюзници, а от друга Русия – в много слаба позиция – и Китай, заяви Клаудио Бертолоти.

Русия в момента е на върха на тревогите на западните правителства, но основният играч е Китай. Конфронтацията не е между Русия и САЩ или между Русия и НАТО, а между САЩ и Китай. Мисля, че трябва да погледнем на войната в Украйна в перспектива, опитвайки се да намерим някаква обща динамика в това, което би могло да бъде „тайванският случай“ в близко бъдеще, каза още Клаудио Бертолоти.

Не е новина, че САЩ са съсредоточили стратегическото си внимание върху тихоокеанската зона. Стожерът на стратегията на САЩ от 2012 г. насам с президента Обама се премести от Близкия изток към Индо-тихоокеанската зона. В бъдеще Русия ще бъде зависима от големите решения на Китай по отношение на международните отношения. Паралелът Украйна-Тайван е незабавен и последователен: да се избегне превръщането на Тайван в нова Украйна.

По отношение на войната в Украйна изглеждаше, че ще бъде блицкриг за Русия, но се превръща във война на изтощение... През последните шест месеца по същество нищо не се е променило. За руснаците това трябваше да бъде краткотрайна специална военна операция, но вместо това се провали в максималните си цели и затъна в украинската кал, превръщайки се във война на изтощение, каза още експертът.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: