Отидете към основна версия

7 326 146

Китайският „мирен план“ за Украйна цели да продължи войната, а не да я спре

  • бесарабски фронт-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • мирен план-
  • украйна-
  • русия-
  • москва-
  • кремъл-
  • преговори-
  • мир

Мирният план на Китай изобщо не е отправна точка за преговори

Снимка: БГНЕС/ EPA

„Планът приравнява агресора и жертвата”. Защо "мирният план" на Китай беше приет положително от руското външно министерство?

Публикуването на "мирния план" от китайското външнополитическо ведомство, който трябва да помогне за прекратяване на войната в Украйна, предизвика предимно скептични коментари. Помощникът на президента на САЩ Джейк Съливан каза, че Китай като цяло може да се ограничи до една точка от своя мирен план (от 12 предложени), а именно зачитане на суверенитета.

„Украйна не нападна Русия, НАТО не нападна Русия, САЩ не нападнаха Русия. Тази война беше започната от Путин“, каза Джейк Съливан. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също се изрази доста остро, като отбеляза, че "безграничното приятелство" на Китай с Русия поставя под съмнение сериозността на предложенията на Китай. А президентът на Украйна Володимир Зеленски на пресконференцията си, посветена на годишнината от началото на „Голямата война“, отбеляза, че публикуваният в Пекин документ не прилича на мирен план, а наподобява демонстрация на мислене. И това въпреки факта, че Зеленски, както и преди, разчита на възможността за преговори с президента на Китайската народна република Си Дзинпин.

Пекин дори не се опитва да оцени действията на Русия

И все пак, защо мирният план на Китай изобщо не е отправна точка за преговори? И защото този план приравнява агресора и жертвата. Пекин дори не се опитва да оцени действията на Русия на украинска територия и да обясни как преговорният процес може да доведе до прекратяване на войната и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Вместо това в плана има точки, които могат да помогнат не да спре, а да продължи войната. Това е преди всичко идеята за необходимостта от отмяна на така наречените „едностранни санкции“. Китайската народна република смята, че санкции могат да бъдат въвеждани само с решение на Съвета за сигурност на ООН. Но това предложение прави постоянните членове на Съвета за сигурност - включително Русия и самия Китай - на практика несъдебни и неуязвими за всякакво икономическо влияние.

И ето един много прост въпрос: ако си представим, че това китайско предложение бъде съгласувано и всички санкции срещу Русия ще бъдат отменени, означава ли това, че войната ще бъде спряна? Не, най-вероятно ще продължи с нова сила. Друго важно предложение на Китай - предложението не за мир, а за прекратяване на огъня, за прекратяване на огъня без предварителни условия, също отговаря по-скоро на интересите на Русия, отколкото на Украйна. Все пак руските войски са на украинска земя, а не украинските войски на руска земя. Прекратяването на огъня без предварителни условия дава на Русия очевидна възможност да осигури своите териториални „владения“, да укрепи отбранителните линии, да се подготви за нова мобилизация и екипировка на войските. Примирието не е мир, а възможност за продължаване на войната в близко бъдеще.

От какво всъщност се интересува Пекин?

Означава ли това, че в предложенията на Китай няма нищо, което да си струва да се разгледа? Разбира се, както във всеки документ, трябва да се търси какво наистина интересува Пекин в китайските предложения. Вече споменах желанието да се създадат гаранции, които да изключват санкционен натиск. Но също толкова важен момент е призивът за неизползване на ядрени оръжия и гарантиране на безопасността на атомните електроцентрали. Ако тази позиция е искрена, тогава това вероятно е точката, която може да сближи Китай, Запада и Украйна. Да, това не е позиция, която може да помогне за прекратяване на войната. Но може би това е позицията, която ще помогне да се избегне началото на ядрена война - ако, разбира се, Владимир Путин е готов да изслуша Си Дзинпин по този въпрос.

Обосновка за подкрепата на Москва?

Сега най-важният въпрос е как Китай ще използва своя "мирен план" политически. Прессекретарят на китайското външно министерство Ван Уенбинг каза след публикуването на документа, че Китай, който е „на правилната страна на историята“, е готов „да работи с останалия свят и да допринесе за политическото уреждане на украинската криза“. Но какво ще стане, когато Украйна и Западът не сметнат за възможно да се съгласят с основните точки на китайския план? Няма ли това да помогне на китайското ръководство да заяви, че желанието за мир е именно в Русия, където говорителката на МВнР Мария Захарова вече подкрепи китайския план, а не в Украйна и Запада, и с това да оправдае икономическа и дори военна подкрепа за Москва?

Източник: Виталий Портников специално за Радио Свобода

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: