Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Март, 2023 06:00 5 221 119

Защо Си няма да помогне на Путин. Какво разбрах за Китай.

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • тайван-
  • русия-
  • китай-
  • сащ

Днешен Китай очевидно се справя доста по-добре от която и да е версия на руската държава

Защо Си няма да помогне на Путин. Какво разбрах за Китай. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Диктаторите обикновено ползват думите като етикети, с които да облепват действителността, за да я скрият от погледа на останалите. Но именно думите им разкриват манталитета на тях самите, както и на управляващата група, която те представляват.

Още новини от Украйна

Тези дни за смешни пари си купих том IV от събраните съчинения на върховния лидер на Китайската народна република Си Дзинпин. Потопих се в 658-те страници на книгата и така прекарах един цял ден в главата на Си. Исках да разбера какво може и какво не може той (и групата му), какво възнамерява да прави, носи ли някаква опасност за нас в Европа. Преди години направих този експеримент и с Владимир Путин. Сега още след първите 300 прочетени страници започнах да разбирам и Си.

Най-лесно за разбиране бе това, че - напук на някои страхове - този човек няма да предостави някаква сериозна помощ на Путин за войната му в Украйна. От стотиците страници по темата "външна политика" разбираме, че Китай иска свят без войни и други неприятни изненади, в който той да е регионална сила, опрян на икономическа мощ, не на военна. Всеки, който внезапно разбърка този пасианс, не е приятел на Китай. Става ясно, че Си с половин уста ще обещава разни дребни неща на Путин до онзи момент, в който владетелят на Кремъл ще е най-слаб и най-силно уплашен. Точно тогава Си ще му предложи да го пази от външен натиск, срещу което ще му поиска нещо истински голямо.

Какво казват изображенията?

Най-важните неща, които разбрах от том IV, се отнасят до сегашното състояние и стратегическите перспективи на държавата Китай, ръководена изцяло и напълно от Си и неговата група. Това разбиране започнах да постигам още преди да съм започнал със самото четене.

На корицата на книгата е самият върховен лидер, усмихнат в кръгла снимка - тип "гробищен паметник". Тук констатираме лек напредък спрямо томовете на Йосиф Сталин, Георги Димитров, Ким Ир Сен и Мао Цзе Дун. В техния случай на корицата изображението на лидера е от типа на стенен барелеф. Има обаче и свличане надолу: кориците на том IV са меки и бели, за разлика от трудовете на горепосочените, чиито корици са твърди и кафяви (Сталин, Димитров) или твърди и сини (Мао, Ким).

Вътре в тома дизайнерски изненади няма. След краткия анонимен предговор следва страница от оризова хартия, която предпазва от захабяване цветна снимка на върховния вожд в цял ръст. Книгата разполага и с две секции със снимки на Си сред различни категории щастливи трудещи се: работници; селяни-кооператори; пионерчета; учени; лекари; учители; войници; спортисти. Той им сочи с ръка светлото бъдеще, те му се радват.

Дотук - горе-долу класика от началото на 1950-те години. Но книгата е на английски и е очевидно предназначена за външния свят, който мисли за Китай като за високотехнологична нация от 21-ви век. Очевидно обаче ръководството на Китай не мисли за себе си по същия начин, щом предлага на света комунистически визуални канони отпреди 70 години.

Предговорът потвърждава това впечатление. В него пише буквално следното: "Този том има за цел да помогне на официалните лица и на широката публика да разберат и прилагат Двете утвърждения, да засилят предаността си към Четирите съзнания, към Четирисферната убеденост и към Двете поддържания…".

Сериозно? Двете утвърждения, Четирите съзнания, Четирисферната убеденост и Двете поддържания?

По-нататък става по-интересно: "Ще постигнем висококачествен напредък и ще произвеждаме все повече чудеса, като осигурим холистичен подход към Петсферния интегриран план и координирано прилагане на Четиризъбната цялостна стратегия".

Представям си хилядите делегати на партиен конгрес да стават на крака и да скандират с цяло гърло: "Да осигурим холистичен подход към Петсферния интегриран план и координирано прилагане на Четиризъбната цялостна стратегия…".

Следват стотици страници, посветени на укрепването на ръководната роля на Партията във всички сфери и при всички групи от населението. Заявената причина: светът става все по-сложен и "когато попаднеш под влиянието на разнообразни идеи е неизбежно да се объркаш…". За да няма объркване в съдебната система, там се предлага "укрепване на върховенството на закона" чрез засилено "политическо насочване" на съдии и адвокати към "базисните изисквания към тяхната професия, включително утвърждаването на ръководната роля на Партията и удовлетворяването на очакванията на Партията и на народа".

Под всичките тези клишета прозира обаче намерението за постоянно затягане на диктатурата. Това, разбира се, ще убива точно онова свободно мислене, което е способно да изобретява нови неща. А това на свой ред ще обезсилва икономиката.

Думите на върховния лидер разкриват манталитета на управляващата група в Китай. Тази група, застинала в началото на 1950-те години, не е в състояние да ръководи ефективно едно модерно индустриално общество в 21-ви век. От тази гледна точка бедите, стоварващи се върху китайската икономика в последните години, изглеждат напълно закономерни. По-нататък - повече.

"Не бива да ни е страх от тези хора"

Както възкликва след първото си посещение в СССР британският писател Антъни Бърджес: "Защо да ни е страх от тези хора?". На фона на том IV от събраните съчинения на Си Дзинпин можем да пренесем този въпрос и към китайците. Изводът е, че можем единствено да се тревожим, че задаващата се анемия на китайската икономика ще ни създава определени неудобства. Би трябвало и да държим под око положението около Тайван, макар че там едва ли предстои "гореща" криза. Китайските ръководители може да са музейни експонати, но не са глупави; извадили са си поуките от провала на путинската "светкавична война" в Украйна.

Впрочем, Антъни Бърджес стига до своите заключения относно Русия и руснаците по обратния на моя път. Той прави изводи не от думите на лидерите, а от всекидневния живот на гражданите - ленинградчаните от средата на 1960-те години.

"Очаквах да видя стоманеното бъдеще, подчинено на дисциплина и автоматизация, а намерих мръсотия и безпорядък", пише Бърджес в автобиографията си. Във "валутния" сувенирен магазин на хотела писателят се опитва да обясни на магазинерките как да боравят с тогавашните британски пари: 12 пенса правят един шилинг; 20 шилинга са един паунд; а 21 шилинга - гвинея. Рускините се опитват да сметнат всичко това на древните си сметала с дървени топчета и не успяват дори да се доближат до разбиране (сметалата са десетични). В тези експерименти те прекарват целия си работен ден.

"Не бива да ни е страх от тези хора", пише Бърджес. "Ако те не могат да се оправят с британските парични знаци, то изглежда малко вероятно да им излизат сметките, които стоят зад междуконтиненталните им балистични ракети. И, след като при тях времето има толкова малко значение, как да вземаме насериозно техните петгодишни планове и техните намерения да задминат Съединените щати в технологиите?".

Западните политици не послушаха Бърджес и десетилетия наред трепереха от необоснован (както знаем днес) страх от Кремъл. А нито СССР, нито следсъветска Русия не успяха дори да се доближат до САЩ по икономически и технологически показатели. С този манталитет - толкоз.

По отношение на икономиката и на технологиите днешен Китай очевидно се справя доста по-добре от която и да е версия на руската държава. Но манталитетът, разкрит от Си в том IV от събраните му съчинения, не е в състояние да поддържа и ръководи една наистина модерна страна. Въпросът не е да ни е страх от Китай, а да се отнасяме към него като към това, което е: една огромна и важна, тежко старомодна, но и неекспанзионистична страна, с всичките минуси и плюсове на това положение.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    102 20 Отговор
    Кво "знаеш" бе,Генчоо? Знаеш да печатиш за гранта,та после в кръчмата на Миндя на миндеря..

    Коментиран от #3

  • 2 Лази буба, лази буба

    130 23 Отговор
    Приближава Дунава и хоп- Гената Дайнов обърнал палачинкатаааа! Изкъпан, подстриган и обръснат с руско знаме на рамо посреща руснаците! Гиди мушморок атлантически!

    Коментиран от #78

  • 3 Ъхъ

    90 11 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Генчо си пие ракията с председателят Си, как да не знае!
  • 4 Евгенийо..

    70 12 Отговор
    Германските племена също смятаха на пръсти и видяха за сефте римските сметала чак след като денацифицираха Рим.Е,и?
  • 5 Преминаващ оттук

    97 14 Отговор
    Като видях от кой е статията и кой разсъждава за Китай... спирам да чета.
    Кой си ти бе Евгений, познавали те някой в света за да правиш оценки и внушения в глобалната политика.

    Коментиран от #10

  • 6 Мишел

    73 12 Отговор
    От Китай за Русия непрекъснато пристигат огромни влакови композиции. Китай помага на Русия, но не бие тъпана, че го прави.

    Коментиран от #12, #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Без САЩ ще има мир

    79 5 Отговор
    Васалните американски медии/агенти изкривиха истината за социализма и живота на хората. Само ще кажа, че с подкупените от тях местни политици превърнаха една напреднала страна от топ 20 на света в американска колония от Третия свят и последна в Европа. Същите агенти прославят сега украинския фашизъм и престъпленията на Зеленски и крият, че Сащ са причината за войната, насаждат русофобия и безпардонно натрапват политкоректни лъжи.

    Всички паметници от ВСВ срещу фашизма СА защитени с международни споразумения и решения на ООН, а американците мълчаливо толерират събарянето им в източна Европа от зараждащите се неофашистки елементи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 един

    17 59 Отговор
    Е ми,общо взето е прав Дайнов,не е като да не ги познаваме и нашите комундета-много приказващи и същевременно нищо неказващи дървени философи и разтегачи на локуми,на които любимата им сричка за "светлото" бъдеще е "ще"!

    Коментиран от #20

  • 12 Некой си

    15 48 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Като гледам..посоката на композициите са в обратната посока..Между другото...Матвиенко, Валентина Ивановна, Председателка на Съвета на Русия, миналата година на открито заседание каза в прав текст по по повод откриването на новия мост над река Амур- (цитирам дословно, дума по дума): С тази придобивка рязко ще се съкрати времето за доставка на пирони, така жизнено необходими за нашата икономкиа..(край на цитата). Нещо неясно. ..???

    Коментиран от #21, #44

  • 13 Госあ

    40 7 Отговор
    хахаха дайнов от България със жълтите зъби 😂 Няма нужда да се страхуваш мишо, никой не иска това от теб. Особено пък от теб.
  • 14 Кекве

    8 18 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Миши в Иран още си чакат 400 милиарда инвестиции
  • 15 Нищо не знаете

    46 5 Отговор
    Генчо първо ги е прочел на български, не е разбрал някои неща, поръчал ги е от китайското посолство на китайски и тогава цялата истина му светнала.
  • 16 Правилно наблюдение

    28 12 Отговор
    Световното положение абсолютно задоволява Китай в момента..туко що получиха огромна бензиностанция за ползване и няма да рискуват да стане световна война и да умрат без нужда
    така ще е във близките 20 години поне
  • 17 Госあ

    45 5 Отговор
    Изобщо, демокрацията даде на простолюдието усещането за класа. Стига само да могат да ходят на туризъм и да използват тостер, простолюдието знае какво е в главата на лидера на най голямата икономика в света. Нечистоплътния, бездарен новенклатурчик дайнов не го е страх ! 😂 Да изгаси и да светне ламбата утре, да покаже ! 😂

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Патриция от БКП

    10 38 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Ти си мислиш че си някакво сложно създание ли бе..Китай са съюзник на САЩ
    от времето на Мао..статуквото ги устройва най-много тях и САЩ..няма да рускуват да измрат заради разни слаби диктатори било руски или ирански
  • 19 Бацо Гацов

    22 12 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Не ме интересува кво мисли Дайнов. Аз много добре чух едни думи на Си, произнесени на Конгреса на ККП, но които удобно бяха пропуснати от т.нар свободни медии..Какво каза Си? Припомням- Очертават се два военнополитически центъра, които ще определят дневни ред на света в следващите 50 години..- САЩ и КИТАЙ....Нещо неясно? А и самия Путин го каза на Валдай-Русия вече не е световен фактор..а ти си прави свободни съчинения..керванът си върви...

    Коментиран от #23

  • 20 Не знам

    49 7 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    какво разбираш под "комунде", но знам, че в бг от 33 г е див капитализъм. Също знам, че България от развита страна преди 1989 г от топ 20 на света сега е американска колония от Третия свят... и най-бедна в Европа...

    Коментиран от #24, #46

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Софиянец

    27 3 Отговор
    Вижте откъде е информацията.!!!
    Лъжци и лицемери, до мозъка на костите си.
  • 23 Госあ

    42 8 Отговор

    До коментар #19 от "Бацо Гацов":

    Русия е фактор и винаги е била фактор. Поне докато е най голямата държава на планетата с най много ресурси и ядрено оръжие. Китай също винаги е бил фактор. В момента двата фактора са заедно. Западния модел за ударите под кръста на съюзника в беда не отива на цивилизования свят.

    Коментиран от #27, #34

  • 24 Бацо Гацов

    10 38 Отговор

    До коментар #20 от "Не знам":

    Ами нормално бе..то и СССР бе най-могъщата империя, съществувала на света..ама виж сега, след като се разпадна, Русия като неин правоприемник къде се намира? Някъде м/ду Нигерия и о-вите Зелени Нос..само че сега, за разлика от тогава България лека-полека тръгва напред, докато Рашийката заора с нос в калта..

    Коментиран от #26, #91, #93

  • 25 Евгени Продайнов

    30 3 Отговор
    И този се продаде бокук

    Коментиран от #76

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Некой си

    13 26 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Ще го видим твоя фактор в следващите година -две. Че както я е подкарал,май ще се разпадне като картонена кула( даже Медведев почна страх да го лови) , За Китай, да съгласен съм..точно Китай има файда Русия да приключи по-бързо съществуването си..не знам дали знаеш, ама Даманский отдавна е Китайски..а сега Китай си прави сметки за излаз на Ледовития.. А ти си мисли че нещо...хахахах....Китай сега потрива доволно ръце, че си спечели един суровинен придатък без да си дава зор...

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Госあ

    22 8 Отговор

    До коментар #27 от "Некой си":

    Сътрудничеството между Русия и Китай не се опира само до търговия. То е научно-техническо и военно. Например, Китай работят по реактора за синтеза с който са крачка пред останалите и с тай много патенти и публикации в областта с руска технология. Нямам предвид само ТОКАМАКа, а и руската технологията с бързи неутрони, за да стартират реакцията. Русия е суровинен придатък само за прослойката, която счита тостера за върха на технологията.

    Коментиран от #33, #39, #60

  • 30 Баба Ванга

    21 1 Отговор
    Ах, баба Дайна се пъне да ми е конкуренция.
    Не става за нищо.
  • 31 Панов

    5 21 Отговор
    По един или друг начин, Китай е си върне териториите окупирани от русия в 18ти и 19ти век
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Некой си

    10 23 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Между другото..за времето от 2000та година , до сега Путин и крмълската шайка са предали доброволно над 100хл квадратни километра територии на дружески Китай..има за това данни в нета..а Китай забрани влизането накораби в китайски пристанища на кораби със застраховани товари при руски застрахователи..Четирите най-големи превозвачи , начело с Чайна Коско Шипинг, отказаха да возят петрол от руските терминали от Далечния Изток..за Декември България е купила около осем пъти повече руски петрол от Китай , че дори и от Турция..а ти ми разправяш тука фантасмагории..т
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мъжа на урсула

    22 0 Отговор
    Евгенио, освен всичко което си мислиш че си разбрал остава да разбереш че нищо не си разбрал
    Язък ти за годините на които си
  • 38 Тити

    9 11 Отговор
    Китайците са двуличници и на тях не може да се вярва Едните са крадци на битова техника а другите на технологии

    Коментиран от #40

  • 39 Некой си

    9 12 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Айде па ти не ме разсмивай бе..каквито качествени учени имаше, всичките побягнаха на Запад..не им се работи за Слава, за Родину или за Олигарха...защо мислиш , ревеше Путин като саранска мечка и призовававше руските учени да се върнат в матушката, а? айде , че с твоите фейлетони ми тръгна весел деня..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Макробиолог

    7 9 Отговор
    Китайската икономика се забавя посл години,щото западното потребление се изпари ,а защо така ,няма да го намериш в книгите по марксизъм на татко ти....второ--Китай няма да помогне на Русия да победи ,но го прави колкото Русия да не загуби---защо?знаят и таксиметр шофьори даже.....трето---Китай не е милитаристичен...м?...по принцип или защото още не е готов?....преди 35-40 години хитрите владетели на принтера решиха че идеята Китай да стане световен цех за ширпотреба срещу грийн пейпър е гениална.....днес как е ?..ето как --всяка небалансирана с -ма .рухва и в момента сме свидетели на предсмъртните и къчове....

    Коментиран от #61

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мишел

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    В момента с влаковете от Китай през Русия и Украйна преминават и голям процент от товарите за ЕС. Този път заема три-четири пъти по малко време от морския.
    Затова Русия не бомбардира жп структурата на Украйна.
    Китай се отблагодарява на Русия за това улеснение.

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 един

    7 11 Отговор

    До коментар #20 от "Не знам":

    A ти какво разбираш под "развита страна преди 89-та",като в края на 89-та год. България имаше външен дълг от 11млрд.$,и през следващата 1990год. обяви мораториум в/у изплащането на дълга си,т.е. фалит?!

    Коментиран от #54

  • 47 Некой си

    6 16 Отговор

    До коментар #44 от "Мишел":

    Абсолютно нищо не преминава, пирон не, а карфица даже. Китай ощр миналата година, малко след визитата на Медведев забрани какъвто и да е превоз или транзит през руска територия..цялото карго минава през Суец посокан Пирея и Солун, или Ротердам или Антверпен..можеш да направиш справка в руския митнически бюлетин..Китай лека-полека се обвива около жертвата си ..като мрежест питон..а Индия му помага..Остави сладките приказки по конгреси и международните форуми.. Те са за шаранчетата..като тебе.
  • 48 хахахах

    18 2 Отговор
    Поръчкови статии като тази бол. Всеки ден слушаме подобни глупости и по ТВ. Ей така се промиват неграмотни прости мозъчета с голяма доза евро-атлантизъм:)
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Човек

    13 15 Отговор
    Търговското салдо на Китай ясно показва, че той е тотално зависим от Запада и изобщо не е зависим от Русия. Само полезните иди.оти вярват, че Китай ще се самоубие като помогне на Русия. И Тайван няма да нападнат, защото това ще затвори основните морски пътища, а без търговия те са свършени. Си може да е чугунена комунистическа тиква, но не е толкова про.ст, колкото иди.ота на века Путин.

    Коментиран от #51

  • 51 Некой си

    6 9 Отговор

    До коментар #50 от "Човек":

    Ами и аз опитвам това да им кажа ама ..оногондури бе, много оногондури, а и чукундури има омешани из тях..много чукундури...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 да ти кажа ...

    11 6 Отговор

    До коментар #52 от "Госあ":

    Руски проци викаш, а...я погледай малко за върховите руски постижения..аз не казвам нищо...

    Коментиран от #69, #82

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Господин дайнов

    16 0 Отговор
    Винаги употребява ДУМИТЕ КАТО ЕТИКЕТИ за да обоснова своята антируска реторика но както винаги не му се получава
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 да ти кажа ...

    6 7 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Мисля изгледа клипа дето ти постнах..нали виждаш до какви върхове са стигнали руските технологиии..не се мъчи, Китайските са малко по-добре...колкото до сътрудничеството..абе нека си сътрудничат, лошо нема. Особенно като гледаме резултатите от това сътрудничство...

    Коментиран от #65, #74

  • 61 Шаро

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "Макробиолог":

    Много точно. Апък чичо Генчо тъй ще си умре плюещ, ама кой ли му обръща внимание...

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Явно е

    10 1 Отговор
    Нищо не си разбрал Евгени.
  • 65 Госあ

    10 4 Отговор

    До коментар #60 от "да ти кажа ...":

    Не съм разбира се, иначе е крайно нелепо да продължа да коментирам и да водя дискусия при положение че коментарите ми се премахват.

    Коментиран от #101

  • 66 Геша

    8 1 Отговор
    От комунистически номенклатурен изтърсак толкоз.
  • 67 ТРЕНД

    10 3 Отговор
    Целта на войната е годишно 1000-2000 милиарда печалба от енргопотреблението на ЕС, в ръцете на американски компании, 1000-2000 милиарда долара в ръцете на военопромишленият сектор в САЩ. Санкции срещу Китай, защото, скоро Китай трябва да залее светът с автомобили, банани, плодове, дървесина, кафе, цитруси, сирене, сладолед, шоколад, уиски, вино, сглобяеми къщи, мебели, ..., но Китай е консуматор на 60% автомобилните марки от Европа и САЩ, и другите стоки. Такива санкции срещу Китай ще занулят акциите на 80% от американските и европейските компании. А планът на Китай винаги е бил планът на Сталин, това е икономика която няма нужда от внос и износ. (около 20% от бвп е износът, вносът им е около 18%. китай не е износна икономика, българия изнася 62% от бвп, германия 47%) СССР води два пъти по брой патенти за година в сравнение със САЩ, сега Китай има два пъти повече патенти от САЩ. Китай, много от износът им е айфони теслите на мъск, ню баланс, и всички марки които сглобяват в Турция..

    Коментиран от #83, #102

  • 68 Тоя който

    7 0 Отговор
    щеше да си реже опашката,ако не познаел-не позна!Сега пак дрънка врели некипели!Платени подлоги!
  • 69 Тоя комик

    4 11 Отговор

    До коментар #56 от "да ти кажа ...":

    Със сигурност ще го пратят в Сибир.
    Хахах
    Направи ги на маймуни ,руските гении .
    Хаха
    Те по принцип са си такива .
    Хаха
    Велико шоу .
    Хаха
    Поздрав за всички Русофилки .

    Коментиран от #73, #81

  • 70 уви ФАКТ

    9 1 Отговор
    Руснаците биха си представили 10 такива като Навални и Елцин да управляват 10 независими държави разцепени парчета от руската федерация??!! НО?! Ако Елцин не беше управлявал, ако България беше благоденстваща. Те знаят, че дори да изпълнят мокрите сънища на психодеесните и американофилите, либералите-десни... Те ще унищожават и тези парчета от разпарчетосана Русия, както правят с Украйна, и с България.. Руснаците са зле когато ги обичат, с меката сила, когато ги хвалят. Винаги стават първи в светът когато ги натиснат, ВИНАГИ. Първи в светът стават след наполеоновото безчинство. Първи стават след фалита и предателството при първата световна война, после след втората световна и Хитлер. Руснаците са меки хора, наивни, дашни, но когато няма път назад дават всичко от себе си и кризата ги кара да се променят и да въведат това което отдавна отлагат - за да станат перфектни, и Господ тогава им помага. Да се разцепят, либерализират, вече го преживяха, и виждат в Украйна и България, и всяка надупена на САЩ държава, дори Франция е вече нищо. Чили, Мексико и Поерторико, Колумбия да не би да е Швейцария... колонии са..
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 КОНТРАТА

    8 6 Отговор
    Най голямата държава в Света няна нужда от помощ тя има 8000 ядрени оръжия и не се нуждае от помощ. На вас фашисти обаче няма кой да ви помогне ако руснаците решат да ви съдят!

    Коментиран от #80, #104

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Трябва всички

    3 6 Отговор

    До коментар #60 от "да ти кажа ...":

    Да го гледат .
    Човекът направо ги разбива руските неандерталци.
    Хаха
    Да продължат да живеят в 19 век .
    Хаха

    Коментиран от #107

  • 75 Солей

    11 2 Отговор
    Дайнов да си беше избръснал и си измил косата преди да ръси мъдрости.
  • 76 Верно ли

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Евгени Продайнов":

    Ха, че да не му е за първи път - този е като тези на Околовръстното - тичка там, където плащат!
  • 77 Аспарух

    6 11 Отговор
    Си много добре разбира ,че няма да вземе страната на Просия и тотално изолирания диктатор Путлер .Износа за Русия е 200 милиарда щатски.долара, Износа за САЩ е 700 милиарда, за ЕС 560 милиарда, тука не включвам страни като Канада, Нова Зеландия, Австралия, Великобритания още стотици милиарди.
    Си никога няма да се откаже от тези богати пазари както безумното жуже Путя и да подържа една страна която влиза в дълбока криза и рецесия, а може и разпад. Най много да я използва като бензиностанция.

    Коментиран от #110

  • 78 Даааааааа

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Лази буба, лази буба":

    Сънища и фантазии разказвай само на село на пейката!

    Коментиран от #95, #97

  • 79 Реалист

    9 3 Отговор
    Фашибозука пак ви публкуват пропаганда на ЦРУ
  • 80 Алооооуу

    1 5 Отговор

    До коментар #72 от "КОНТРАТА":

    Законтрения, и какво ще направи с тези ядрени оръжия?!? Едно много големо нищо!!
  • 81 Верно ли

    8 2 Отговор

    До коментар #69 от "Тоя комик":

    Ааа, не, този ще е следващия президент на Окрайната, като си я приберат в руския състав :))))

    Коментиран от #85

  • 82 Верно ли

    6 2 Отговор

    До коментар #56 от "да ти кажа ...":

    А ти гледА ли? Я сега потърси тук какво произвеждаме! Бок.ук!

    Коментиран от #98

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Малко цифри

    2 8 Отговор
    Стока обмена между Китай и ЕС е над $740 милиарда, между Китай и САЩ над $850 милиарда а между Китай и Русия малко газ $100 милиарда. Всеки, който има поне два грама мозък в главата може да си направи изводите.

    Коментиран от #88, #100

  • 85 Констатирал

    0 6 Отговор

    До коментар #81 от "Верно ли":

    ЩЕ Я ПРИБЕРАТ В РУСКИЯ СЪСТАВ,АМА НА КУКОВ ДЕН!!!

    Коментиран от #87

  • 86 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 7 Отговор
    Това,което съм ви описвал в 2-3 изречения,този го е разтегнал в 54 изречения.Мога да изразя мнение:Винаги съм смятал,че руската "Операция" започна с Подкрепа и Благословия от СИ и Китай!Най вероятно е имало и ......недомлъвки,които са разбрани грешно от москва....Вероятно по това време ,кремълци са смятали,че ще е "Горещо",около Тайван!Когато играеш срещу Китаец,ти не можеш да проникнеш в Съзнанието му...ЕДна ,но не основна грешка на русия е доверието,което си Създаде,за да оправдае безумието си започвайки необмислена война!
  • 87 Верно ли

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "Констатирал":

    Поживьом - увидим :)))

    Коментиран от #89

  • 88 Баааууууу

    2 4 Отговор

    До коментар #84 от "Малко цифри":

    Поставяш недостижими цели за по вече от пишещите тук.

    Коментиран от #108

  • 89 Любопитен

    2 5 Отговор

    До коментар #87 от "Верно ли":

    И какво ще видим?!? Целия свят е срещу ретроградната ви действителност!!

    Коментиран от #92

  • 90 3.14К

    7 1 Отговор
    Смърдяща колаборация ED-DW.
  • 91 соломон напасания

    0 8 Отговор

    До коментар #24 от "Бацо Гацов":

    Разпадна се и на власт в нея са вашите демократи начело с Путин . Какъв е Путин ? Това е марионетка на олигарсите и същевременно един от тях . Да сега се обърна палачинката защото не напразно новите републики са ДНР и ЛНР , и много от бойните части се бият под червени знамена . Едва сега след санкциите Русия започна да възстановява икономиката си и действително до сега се беше превърнала в една бензиностанция , против всякаква логика (но както казах с тоя плешивия дотам ) . Той не е вечен , а след него и партията му .

    Коментиран от #94

  • 92 Бай той Толстой

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "Любопитен":

    Само вашият свят,т.е.-около една шеста от света.
  • 93 Въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бацо Гацов":

    Къде напред - към Банкя, Анадола или Канада, осветли ни.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Токсик

    9 0 Отговор
    Китайската комунистическа партия - най-големият кредитор на пропадналия задокеански обор!
  • 97 Висарионович

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Даааааааа":

    Ще се преобуе със скок в руските гащи,това е ясно и децата си на това ще научи.
  • 98 Бацо Гацов

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "Верно ли":

    Блонди..нещо възбуден изглеждаш. Да произвеждаш, викаш..а какво да произвеждаш, като те мързи да бачкаш.. лесно е така, ЕС ни храни, НАТО ни брани..пей сърце..ми не става така
  • 99 Гост

    8 0 Отговор
    Пълен пасквил, типичен за автора. "Разбирача на Си". Смях.
  • 100 Безпристрастен

    3 3 Отговор

    До коментар #84 от "Малко цифри":

    Не всичко е пари! Точно там е кардиналната грешка на глобалистите .Саш европа, Австралия,почти целия англосаксонски модел,в бясната си жажда за свръх печалба,сами създадоха днешния Тиранозавър. И не само го създадоха,но го тласнаха в орбитата на Времената на ширпотреба за един лев,отдавна отминаха.Дракона си създаде свой технологичен парк,разви свой научен и технически персонал.И най важното - вече е супер военна сила.Която притежава ядрена триада!Само лековерен наивник,би вярвал,че Поднебесната ще тръгне срещу Кремъл.Именно защото са азиатци,отдавна са разбрали,че без руския гръб,точно англосакса ще насъска целия свят срещу тях.За да ги унищожи завинаги,като икономика,дори военно.Загубена кауза, която и те разбират, но все още пробват.Осъзнават,че срещу тези два гиганта,няма Отанчо,няма шики мики.Ще бъдат анхилирани за часове.

    Коментиран от #103, #109

  • 101 Некой си

    2 4 Отговор

    До коментар #65 от "Госあ":

    Хахахаха..сладур. Ами то и моите 2/3 ги няма , ама тарикат човек не писка. Както виждаш , аз давам само факти и аргументи. За това русофилнята беснее ..ма не може да разбере, че беснее и мята къчове срещу себе си..та така, драги миСмехурко.. бях ти подготвил още много такива клипчета, ама не виждам смисъл ..иначе това е удобен предтекст да се изнижеш като мокра връв от един дебат..особенно когато губиш почва под краката си..
  • 102 За Тренд

    5 0 Отговор

    До коментар #67 от "ТРЕНД":

    Точна фактология изнасяте! Само ще ви допълня с един стряскащ пример.Стряскащ в положителна насока.Към 2018 година по данни на департамента на ООН за наука , Китай разполага на терен( вътре в държавата) с 18 милиона инженерни кадри-във всички профили.Това пак според статистиката на ООН,означава,че Китай разполага с повече инженери,от целия свят!

    Коментиран от #115

  • 103 Малко цифри

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Безпристрастен":

    За съжаление нямаш два грама приятелю!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Люк Вейдъров

    0 0 Отговор
    Тоя ептен го удари през просото....
  • 106 Китай имат голям дефицит

    0 5 Отговор
    Азиатските болшевики Китай имат много борчове в момента,дълга им е 80 процента от БВП
  • 107 Некой си

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Трябва всички":

    Ами те и да го гледат, кел файда. Наще русофили и руски не знаят, та едва ли нещо ще понимают....
  • 108 За кво бе?

    0 5 Отговор

    До коментар #88 от "Баааууууу":

    Че русиа се дави ли?русийката потъва и Китай ши я слапа лека-полека Байкал и до океана на север.Скоро става това.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Хм...

    5 0 Отговор

    До коментар #77 от "Аспарух":

    Сега остава да ни осведомиш какво е необходимото, което Китай може да си купи със 700 млрд. долара годишно от САЩ? И дали Китай не може да си го произведе сам?
    Същото важи и за 560 млрд. от Европа.
    Има и доста по- сложни и важни въпроси по темата, ама за тях трябва яко да си чел, та ще ти ги спестя.
    Ти си!
  • 111 ДВ лъжи от краварника

    4 0 Отговор
    ДВ жалки марионетки
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Орка

    5 1 Отговор
    ООО СОРОСОПИТЕКА ДАЙНОВ АМ ТИ ОТ ДЕ ЗНАЕШ МА ЩОТ КИТАЙ СА КЬОРАВИ ЧЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ И КВОТ И ДА СИ ИЗСМУЧЕШ ОТ ПРЪСТИТЕ СЕ ТАЯ МАЛЪК СИ ДАЙНОВ МАЛЪК И УПЛАШЕН
  • 114 Филипа

    0 4 Отговор
    Мисли ли путин каква карма причинява на внуците си и на цяла Русия?
  • 115 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор

    До коментар #102 от "За Тренд":

    В ИТ-Технологиите китай и русия са на над 100г след америка.......Брутния вътрешен брутен продукт на Китай и русия е малко под 6Трилиона $......Вътрешния Брутен продукт на щатите 21трилиона $,а на ЕС над 20 трилиона $.Това са важните параметри.Мечтата на ротшилд бе да ги вкара и лудите и Китай в месомелачката......Китайците се оказаха достойни противници и се усетиха за разлика от кремълските плъхове!

    Коментиран от #116

  • 116 Ал Бунди

    1 2 Отговор

    До коментар #115 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Така е, така...нали знаеш кой е Иванушка и защо е персонаж само в руските народни сказки?
  • 117 голямо шоростче

    3 0 Отговор
    Запомнете си новите опорки . Вече няма да твърдите , че Китай завзема Сибир , а това , че Китай е ниско технологичен , слаб политически опонент.
  • 118 Преимуществото

    5 4 Отговор
    на Украйна е, че целият свят е зад нея и Китай е принуден да се съобразява с този факт. Русия е сама, съществува опозиция в самата Русия на най-близко ниво до Путин на който вече се люлеят краката. Има партизанско движение не само в завладените територии, но и в РФ. Голяма част от руснаците не одобряват тази война, бягат в чужбина, крият се от мобилизацията, не чувстват войната като ВОВ срещу Германия. Подтиснатите народи в РФ (84 официално признати) искат автономия, Япония си иска Курилите и Сахалин, Германия - Кьонинсберг. Русия има проблеми с Казахстан, Азерите, Татарстан. Турция внимателно гледа към Крим, а Китай към Сибир. Всичката тая каша я забърка Путин и сега ще я сърба ще не ще.
    САЩ в момента искат да отслабят Русия чрез Украйна и да я хвърлят в ръцете на Китай. На Китай война не му трябва, трябват му суровини и територии които са на север от тях. На САЩ също не му трябва война, иска стоките които Китай ще произвежда със сибирски суровини. От Сибир в големите крайморски китайски мегаполиси, оттам на корабите за САЩ, ЕС и останалия свят.
  • 119 Сибир ще стане

    3 3 Отговор
    китайски по мирен начин. От сега подписват договори за дървесина и каквото там има за десетки години. Добива се от китайски работници заедно с колаборанти от местното население. Корупцията процъфтява, зад Урал живеят само 8мил. руски граждани, повечето неруснаци и там е отървана работа. Толкова голям Сибир не може да се пази от 8 мил. население при проблемите които Путин създаде на Русия. Другарят Ре Жи Там им е купил нови Щилки.