Отидете към основна версия

19 265 117

Китай заплаши САЩ с война

  • китай-
  • война-
  • тайван-
  • сащ-
  • заплаха-
  • украйна-
  • русия

Тайван е първата червена линия на Китай, която САЩ не трябва да пресичат

Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският външен министър Цин Ган каза днес на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, че САЩ са виновни за нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и допълни, че ако не променят политиката си, никакви буфери няма да предотвратят дерайлиране на отношенията и "със сигурност ще има конфликт и конфронтация", предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Министърът каза, че САЩ следват пътя на потискане и сдържане на Китай вместо на конкуренцията. По думите му, погрешната политика на САЩ към Китай е "безразсъдна и хазартна", а на карта са поставени фундаменталните интереси на двата народа и дори бъдещето на човечеството. Цин каза, че начинът, по който САЩ са реагирали на инцидента с балона е породил дипломатическа криза, която е могла да бъде избегната.

Тайван е първата червена линия на Китай, която САЩ не трябва да пресичат, каза министърът. Той допълни, че решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ и никоя друга страна няма право да се намесва в това. Цин отбеляза, че Китай си запазва правото да вземе всички необходими мерки да постигне "обединение" с Тайван - самоуправляващ се остров, който отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет върху него. Украинската криза изглежда е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта, каза още министърът.

По думите му, "тази невидима ръка използва Украйна в интерес на определени геополитически цели". "Конфликтът, санкциите и натискът няма да решат проблема ... Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат зачитани", каза Цин. "Китай не е страна в кризата и не предоставя оръжия на никоя от страните в конфликта. Върху какво тогава се базират обвиненията, санкциите и заплахите срещу Китай? Това е абсолютно недопустимо", каза министърът.

Китай трябва да развива отношенията си с Русия, тъй като светът става все по-турбулентен", допълни Цин. Попитан дали Китай и Русия в бъдеще ще се откажат от долара във взаимните си разплащания, министърът отговори, че двете държави трябва да използват тази валута, която преценят, че е сигурна и надеждна. Китайският първи дипломат каза, че криза като тази в Украйна не бива да се повтаря в Азия, а опитите да се обкръжи Китай са обречени на провал.

Китай изцяло зачита правото на държавите в Близкия изток да бъдат господари на съдбата си и няма намерение да запълва никакъв така наречен "вакуум", каза още Цин. Китай ще продължи да защитава справедливостта и да подкрепя страните от региона в стремежа им да постигнат политическо уреждане на спорните въпроси чрез диалог и консултации, допълни китайският външен министър.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 168 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания