Отидете към основна версия

575 3

Байдън прие ирландския премиер

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • ирландия-
  • премиер-
  • лио варадкар

Президентът на САЩ потвърди твърдата си подкрепа за Споразумението от Разпети петък, което до голяма степен сложи край на насилието в Северна Ирландия преди 25 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън и ирландският премиер Лио Варадкар изразиха подкрепа за споразумението между Великобритания и Европейския съюз за търговските правила след Брекзит по време на днешната си среща в Белия дом, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двамата лидери говориха за кратко пред журналисти преди началото на срещата си в Овалния кабинет, а Байдън потвърди твърдата си подкрепа за Споразумението от Разпети петък, което до голяма степен сложи край на насилието в Северна Ирландия преди 25 години.

По-рано тази седмица Байдън каза, че възнамерява да посети Република Ирландия и Северна Ирландия някъде около годишнината от подписването на това споразумение, която ще бъде отбелязана следващия месец.

Лондон и Брюксел постигнаха споразумение миналия месец, с което да бъдат решени споровете, породени от Протокола за Северна Ирландия, който установи търговските правила в отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит.

Байдън каза, че е обсъдил споразумението, станало известно като "Уиндзорската търговска рамка", с британския премиер Риши Сунак на срещата си с него в щата Калифорния тази седмица.

"Подкрепям твърдо "Уиндзорската търговска рамка" и зная, че вие също я подкрепяте", обърна се Байдън към ирландския премиер.

Варадкар благодари на САЩ за подкрепата за ирландската позиция за Брекзит.

"(Тя) наистина оказа влияние и смятам, че постигнахме наистина добри резултати с търговската рамка, с която имаме трайно споразумение, което е важно както за Северна Ирландия, така и за отношенията на Великобритания с Ирландия и ЕС".

Байдън каза, че е искал да обсъди задълбочаването на икономическите връзки с ирландския лидер и благодари на Варадкар за това, че застава до САЩ в подкрепата за Украйна във войната срещу Русия.

"Това означава много - да се обявиш открито срещу бруталната агресия на Русия", изтъкна Байдън.

Същевременно в ирландската столица Дъблин стотици хиляди хора, облечени в зелено, излязоха днес на традиционния парад по случай националния празник на страната, посветен на покровителя на Ирландия - Свети Патрик, отбелязва Франс прес.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини