Отидете към основна версия

5 397 133

В Кремъл са били шокирани от заповедта за арест. Дори ОНД вече не е безопасно място за Путин

  • руски терористи-
  • онд-
  • русия-
  • хага-
  • арест-
  • владимир путин-
  • война-
  • путин-
  • украйна-
  • международен наказателен съд-
  • кремъл

За военнопрестъпника Путин вече няма безопасни дестинации

Снимка: БГНЕС/ EPA

Решението на Международния наказателен съд (МНС) в Хага да издаде заповед за арест на руския диктатор Владимир Путин е било посрещнато от Кремъл като „най-неочаквания ход на Запада“, според източници на Meduza, близки до администрацията на Путин.

Президентът на Руската терористична федерация беше обвинен в извършването на военни престъпления в Украйна и вече има издадена заповед за ареста му. Според двама събеседници на изданието руските власти не са били готови за тази ситуация.

Освен това през 2023 г. Кремъл възнамеряваше да популяризира образа на Путин (включително за вътрешната руска публика - в навечерието на президентските избори) като „борец срещу Запада“, „защитник на страните от Латинска Америка и Африка от колониалното потисничество” и „един от главните лидери на многополюсния свят”.

За да се осъществи тази пропаганда обаче се изискват задгранични пътувания, до които Путин сега е ограничен поради решението на МНС. Теоретично президентът на Руската федерация може да бъде задържан по заповедта от Хага в 123 държави. Източници, близки до администрацията на президента, отбелязват, че засега Кремъл не разбира напълно как е възможно да „осигури сигурността“ на президента в новите условия.

„Дори ОНД (Общността на независимите държави или СНГ на руски) престава да бъде безопасно пространство за Путин“, посочва един от източниците (сред страните, ратифицирали Римския статут на МНС, е например Таджикистан).

Кремъл се съмнява, че някоя от бившите съветски републики може да реши да арестува Путин, но колкото и да е малък шансът, такъв има. Арестът на Путин става невъзможен по друга причина – той просто няма да смее да излезе извън Руската федерация. Бункерният лидер няма доверие дори на най-приближените си, а след инвазията параноята му се засили още повече.

Трудностите с чуждестранните визити вече започнаха: през август 2023 г. следващата среща на върха на БРИКС трябва да се проведе в Южна Африка, но властите в страната заявиха, че са „взели под внимание“ заповедта на МНС. Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев не изневери на стила си и заплаши Хага с „прецизна ракетна атака“ срещу сградата на съда, разсмивайки за пореден път служителите в НАТО.

Източници на Meduza, близки до Кремъл, отбелязват, че администрацията на президента сега предполага, че списъкът на служителите, които ще получат заповеди за арест от Хага, може да се разшири, например да включва губернаторите на региони, които приемат деца от анексираните украински територии. От началото на пълномащабната война срещу Украйна, която Путин започна непредизвикано на 24 февруари 2022 година, са регистрирани над 75 000 военни престъпления, извършени от руските терористи, включително убийството на 464 деца.

Заповедта за ареста на Путин, издадена миналата седмица от Международния наказателен съд, бележи окончателно изолацията на руския диктатор, в която той се вкара сам заради военната агресия срещу Украйна. Путин беше обвинен (заедно с руския комисар Мария-Лвова-Белова) в отвличането на деца от Украйна в Русия, но списъкът с обвинения може да бъде разширен в бъдеще. Вече има доказателства за огромен брой ужасяващи престъпления, извършени от режима на Путин.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 110 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания