Отидете към основна версия

20 200 199

Китайският президент е отлично информиран за влошеното здраве на Путин, Пекин знае и кой ще го наследи

  • си дзинпин-
  • китай-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • москва-
  • дмитрий патрушев

Всичко, с което Владимир Путин се съгласи, е наистина изгодно за Китай и много съмнително от гледна точка на ползите за Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Русия Владимир Путин се почувства вчера по-зле, отколкото предишния ден, и това се отрази както на настроението му, така и на резултатите от преговорите с лидера на Китай Си Дзинпин. Ако в понеделник по време на разговорите си със Си Дзинпин говореше основно той, а китайският му приятел слушаше, то вчерашните дебати бяха по същество. Путин се съгласи с всичко, без изключение, което беше предложено от китайския лидер в областта на икономиката и финансите, а освен това подкрепи всички инициативи по въпросите на енергетиката и енергийните ресурси.

Следва да отбележим, че всичко, с което Владимир Путин се съгласи, е наистина изгодно за Китай и много съмнително от гледна точка на ползите за Русия. Но на какво ли няма да се съгласи президентът на воюваща държава заради подкрепа във военната област.

Когато започнаха да обсъждат „украинския“ въпрос“, общите виждания на проблема приключиха. Си Дзинпин се опита да склони Путин към отстъпки в рамките на китайските мирни инициативи, а президентът на Русия упорито искаше помощ за подобряване на ситуацията на фронта, твърдейки, че ако получи помощ от Китай за въоръженията, той ще може да спечели войната и да принесе победата над Запада на олтара на руско-китайската дружба. Президентът Си Дзинпин обеща да обмисли възможните варианти и обеща да помогне с разузнаването и необходимите за руския ВПК товари. Останалите въпроси ще се решават с течение на времето при постигането на взаимно разбирателство.

Вчера Путин се измори бързо и смелостта да прокара собствените си интереси започна видимо да избледнява. Изявленията пред медиите с китайския си колега Путин направи практически по инерция. Президентът прочете изявлението със слаб, дрезгав и уморен глас, като кашляше и преглъщаше думите, както обикновено. Заслужава да се отбележи, че Путин не разбира китайския си събеседник и неправилно преценява неговите желания и намерения.

Освен това вчера президентът напразно изпрати във временно изгнание секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, опасявайки се от евентуални контакти с китайските другари и опасявайки се, че Си Дзинпин може да поиска или комуникация, или присъствието на Патрушев в някакъв формат. Чиста проба ревност.

Но вчера Си Дзинпин не прояви интерес към секретаря на Съвета за сигурност – той вече разговаря с Патрушев и си беше изградил мнение. Но затова пък срещата с Мишустин беше важна за него и той получи такава. Китайският лидер е отлично информиран а здравето на президента на Русия, а сега, получавайки обещания и перспективи в икономическата, финансовата и други области, той е уверен не толкова в Путин, колкото в двамата реални приемници на поста: Дмитрий Патрушев, зад гърба на когото са Николай Патрушев със силовите структури (ГКЧП 2.0), и Мишустин, който при евентуална смърт на Путин става фактически първия човек в Русия и има всички шансове, съгласно правната рамка, да стане негов приемник.

В крайна сметка посещението в Москва еднозначно донесе изгода и решение на част от въпросите за Си Дзинпин. Засега остават неясни перспективите пред Путин.

Източник: GENERALL SVR

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 323 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания