Отидете към основна версия

9 556 154

В Украйна: България проведе специална операция по доставяне на оръжия за украинската армия

  • бесарабски фронт-
  • оръжия-
  • виталий портников-
  • българия-
  • боеприпаси-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • герб-
  • кирил петков-
  • румен радев

Значението на България за Европа само се увеличи след атаката на Русия срещу Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

България: победа на безизходицата
© Виталий Портников

Вече петите парламентарни избори за последните две години в България така и не се превърнаха в изход от задънената улица, в която се намира страната поради неспособността на водещите политически сили да постигнат компромис и да съставят ефективно правителство. И това въпреки факта, че значението на България за Европа само се увеличи след атаката на Русия срещу Украйна.

Това се отнася както за геополитическото положение на страната, така и за нейната, ако щете, „материална база“ – България остава един от най-важните доставчици на оръжия от съветски тип, които не изискват дългосрочно обучение на украинската армия. Правителството на Кирил Петков обаче трябваше да доставя тези оръжия тайно, с помощта на внимателно планирана "специална операция" - за да не разберат и да попречат на доставките.

В същото време няма защо да мислим, че мнозинството от българите са против Европа и Украйна. Точно обратното.

Победителите в тези пети избори партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов и коалицията от партиите „Продължаваме промяната“ на бившия премиер Кирил Петков и „Демократична България“ са за продължаване на европейските реформи и помощ за Украйна. Единственият проблем е, че партия ГЕРБ - победителят на тези избори, се стреми да направи правителство с либерална коалиция. А коалицията не иска министри от ГЕРБ в правителството, защото избирателите на двете партии (от коалицията - бел. прев.) смятат Бойко Борисов за корумпиран политик.

Лидерите на партиите „Продължаваме промяната“ и "Демократична България" смятат, че могат да съставят правителство на малцинството, което ГЕРБ да подкрепи. Но самият Борисов изключва такъв вариант. Сега, когато е ясно, че неговата партия е стигнала първа до финала, бившият премиер принципно няма да се откаже да участва във властта, а ще се опита сам да състави правителството. Но с кого? Най-малките политически партии не са най-добрият вариант за Борисов. Коалицията с ДПС, партия на турското малцинство, накърнява репутацията на самата ГЕРБ, тъй като избирателите на тази партия на свой ред смятат лидерите на ДПС за корумпирани. Още две партии - "Възраждане" и българските социалисти, наследници на комунистическата партия, са на проруски позиции и споразумение с тях ще принуди Борисов да се откаже от декларираните от него позиции. Но с коалицията „Продължаваме промяната“ и "Демократична България" ГЕРБ не споделя нищо друго освен репутация. Така отново стигаме до поредната задънена улица.

Невъзможността на парламентарно представените партии да съставят правителство отново ще позволи съставянето на кабинет... на президентa на България Румен Радев, който неведнъж е назначавал премиери. Но това развитие на ситуацията не устройва нито Борисов, нито Петков.

Президентът се придържа към "предпазливи проруски" позиции и е близък до социалистите с техните двайсетина мандата. Пък и временното правителство няма да може да получи помощ от Европейския съюз. И преминаването към еврото ще трябва да се отложи. И няма да може да се помогне на Украйна по достоен начин. Та какво да се прави - да съставя правителство и да се рискува с репутации или да се отива на шести избори?

Източник: infopost media

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 106 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: