Отидете към основна версия

4 641 167

Новият посланик на Украйна в България: Да накажем злото

  • олеся илашчук-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • българия-
  • зло-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • украинско посолство

Украйна е благодарна на България за всестранната политическа, икономическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа

Извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Република България Олеся Илашчук връчи днес акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщиха от украинското посолство в София, предаде БТА.

Във видеоприветствие на български език, публикувано на Фейсбук страницата на дипломатическото представителство, Илашчук каза следното:

"Скъпи приятели,

Днес официално започвам своя мандат в България. Повече от година украинският народ се бори героично за свобода и независимост.

Всички украинци ценят помощта, която им оказват техните приятели. Без нея жертвите и разрушения в Украйна биха били многократно повече.

Всички ние, заедно, трябва да възстановим мира в Украйна и в Европа. Да върнем международния ред и справедливост.

И да накажем злото.

Украйна е благодарна на България за всестранната политическа, икономическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа. Ние сме благодарни и за помощта, която оказвате на десетки хиляди украински семейства, намерили временно убежище във вашата страна.

Тези жестове са продължение на дългогодишните приятелски взаимоотношения между нашите народи.

Още от времето на Киевска Рус - Украйна.

От времето на Първото българско царство, когато между нас съществува активен религиозен, духовен и културен обмен. Гордеем се с това, че хиляди българи намират своя дом в украинските степи през осемнайсети век.

Помним, че по време на Освобождението (1877-1878 г.) украинските войници отдават живота си за свободата на България. А украинският народ събира хуманитарна и медицинска помощ за вашите предци.

Ето защо, моя, и на моя дипломатически екип, задача е - да надграждаме общите ни постижения. Да продължим традициите, създадени от първия украински посланик в Царство България Олександър Шулгин.

И от първия български посланик в Украинската народна република Иван Шишманов. Докато се готвех за мандата си, имах удоволствието да посетя българските села и градове в Южна Украйна. Там се докоснах до богатата българска култура, съхранена в оригиналния ѝ вид.

В независима Украйна българската общност винаги е имала и ще има възможност да развива своята идентичност. И ще остане мост за приятелство и взаимноизгодно сътрудничество. Посолството на Украйна в България ще направи всичко необходимо това да стане.

Слава Україні!

Да живее България!"

Поставете оценка:
Оценка 2 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: