Отидете към основна версия

3 157 39

Опитаха се да изнесат мощи на 80 светци от Украйна (ВИДЕО)

  • незаконен износ на мощи

Граничната служба на Украйна в Одеска област спря опит за незаконен износ в Молдова на частици от мощите на 80 светци и църковна утвар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Граничната служба на Украйна в Одеска област спря опит за незаконен износ в Молдова на частици от мощите на 80 светци и църковна утвар. Това съобщиха в събота от пресслужбата на ведомството в канала си в "Телеграм"

"На ГКПП Табаки граничари и митничари откриха ковчеже с мощите на 80 светци, икона и храмов аналой (специална накланяща се маса-поставка за икони и църковни книги - бел. ред)", отбелязват от Държавната гранична служба.

От ведомството поясниха, че всички предмети е трябвало да бъдат изнесени от страната от молдовец по поръчение на негов приятел от Одеса и доставени в църквата "Покров на Пресвета Богородица", уж за празниците. "В същото време кочежето е било транспортирано небрежно, което е довело до падането на мощехранителниците от местата им", казаха от Държавната гранична служба.

Служителите на реда са образували наказателно дело за контрабанда, а незаконно транспортираните предмети мощи са били иззети.

Засега не се привежда информация от кои църкви са били откраднати мощите и дали това има връзка с процеса на спирането на дейността на Украинската православна църква, за която се твърди, че е лоялна на Московската патриаршия и прехвърлянето на храмовете, стопанисвани от нея към създадената преди три години автокефална Православна църква на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: