Отидете към основна версия

9 366 138

Видео с обезглавяване на украински войник шокира света

  • екзекуция-
  • видео-
  • обезглавяване-
  • украйна-
  • войник-
  • украински войник-
  • русия-
  • вагнер-
  • военни престъпления-
  • володимир зеленски

Светът е потресен от видео, на което се вижда как пленен украинец бива обезглавен от руски военни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Видео, за което се смята, че показва обезглавяването на украински войник от руски бойци, предизвика шок в цял свят. На него мъж в зелена униформа, очевидно военнослужещ от украинската армия, който лежи на земята, крещи и се бори за живота си. Върху него е коленичил мъж с бяла лента, подобна на носените от войниците от руската армия. Той отрязва с нож главата на жертвата. На заден план се чува глас, който казва: "Покрийте го и го изпратете на командира", описва съдържанието на видеото АРД.

"Това е видео на Русия такава, каквато е"

Украинската Служба за сигурност съобщи, че е започнала разследване след разпространението на видеото, чиято автентичност все още не е потвърдена. "Ще намерим тези изверги. Ще проверим навсякъде, където биха могли да бъдат, но те непременно ще си понесат наказанието", увери ръководителят на службата Василий Малюк.

Междувременно основателят на сайта Gulagu.net Владимир Осечкин заяви, че по негови данни с екзекуцията е свързана групата "Вагнер". Осечкин контактувал с избягалия в Норвегия бивш член на групата Андрей Медведев, който разпознал във видеото свои някогашни колеги. Украинското правителство съобщи, че се опитва да установи самоличността на убития. Президентът Володимир Зеленски коментира случая така: "Ето колко лесно убиват тези зверове. Това е видео на Русия такава, каквато е, на това какви същества са те. За тях хора няма". Русия се опитва да превърне именно това в нова норма, каза Зеленски. Президентът отбеляза и, че това не е инцидент и не е изолиран случай.

Демонстрация на сила

В мрежата има и други видеа, които показват обезглавени трупове във войната в Украйна. На едно от тях, за което се предполага, че е било направено близо до Бахмут, се вижда разложена отрязана глава, набучена на ограда. Мария Климик, която работи за украинската правозащитна организация "Змина", споделя пред АРД, че вижда много такива снимки в Телеграм и обяснява: "За тях това е вид демонстрация на сила. Ето - хванахме неуловимите украински военни. Погледнете как правим денацификация". По този начин руските военни вероятно са искали да сплашат украинците и да покажат на своите, че могат да печелят подобни трофеи, коментира Климик.

Дори Москва осъди видеото

Организацията на обединените нации също заяви, че това не е изолиран инцидент Представителка на организацията уточни пред CNN, че и двете страни в конфликта са отговорни за "значителни нарушения". "Призоваваме и двете страни да подведат извършителите под отговорност", заяви Матилда Богнер, ръководителка на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна.

Правозащитничката Климик не разполага с доказателства, че и украинските войници са извършвали подобни престъпления. За момента това са само слухове, казва тя. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също определи видеото като "ужасно". Автентичността му обаче все още не е проверена, каза той и добави, че живеем в свят на фейкове.

Автор: Ребека Барт АРД

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: