Отидете към основна версия

3 867 82

Според изтекли документи: Специални военни сили от страни на НАТО действат в Украйна

  • сащ-
  • нато-
  • военни-
  • украйна

Към 23 март числеността им е 97 души, пише "Политико", отбелязвайки, че някои от документите може да са изфабрикувани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специални оенни сили от страни на НАТО действат в Украйна, според документи на Пентагона, попаднали в мрежата, чиято автентичност не е потвърдена. Това съобщи в петък европейското издание на вестник "Политико" след проучване на тези документи.

„В Украйна към 23 март има поне една специална група с широко европейско участие. От 97 души в този контингент на НАТО доминира Обединеното кралство, изпращайки там 50 представители на специални сили. Групата включва 17 души от Латвия, 15 от Франция и 1 от Холандия. САЩ са изпратили там 14 души“, отбелязва Politico и добавя, че „някои от документите може да са изфабрикувани“.

Politico отбелязва също, че Обединеното кралство е отказало да коментира данните, докато САЩ са потвърдили „малко военно присъствие в посолството си в Украйна, за които се твърди, че „не участват във военни действия“.

В четвъртък войникът от Националната въздушна гвардия на САЩ Джак Дъглас Тейшейра беше арестуван по подозрение в публикуване на секретни документи. Според американските медии той ръководи групата Thug Shaker Central в онлайн платформата Discord, чрез която се смята, че секретни материали на Пентагона са попаднали в интернет. Въпреки това много медии, публикували тези документи, показват, че в условията на военния конфликт в Украйна има голяма вероятност значителна част от публикуваните данни да съдържат дезинформация, която да подведе руските специални служби.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: