Отидете към основна версия

3 798 55

Напрежението се засилва! Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток-
  • цин ган

Пекин настоява, че Тайван, самоуправляваща се демокрация, е част от неговата територия, въпреки че Тайван има независимо правителство от 1949 г. насам

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван по време на посещението на германския министър на външните работи Аналена Бербок, на фона на нарастване на напрежението, свързано с този въпрос, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

След днешната си среща с Бербок китайският ѝ колега Цин Ган заяви пред пресата, че Тайван е част от Китай и "не допуска никаква външна намеса". Ако другите държави "наистина зачитат" принципа "Един Китай", те трябва да отхвърлят сепаратистките дейности в Тайван. "Първоначалният корен на проблемите" е стремежът към независимост, добави той и увери, че Китай "няма да се откаже от нито един сантиметър територия".

Бербок изрази загрижеността си относно напрежението около Тайван и предупреди, че всяка дестабилизация ще има сериозни последици. Тя отбеляза, че 50% от световната търговия преминава през Тайванския проток. "Шоковата вълна на тази икономическа криза" ще засегне и Китай, подчерта тя и добави, че евентуална военна ескалация около Тайван ще бъде "сценарий на ужаса" за целия свят.

"Конфликтите трябва да се решават само по мирен път", заяви външната министърка, като отново подчерта германската политика "Един Китай", според която Пекин е признат за единственото легитимно правителство на Китай. Тя напомни също, че Берлин не поддържа дипломатически отношения с Тайван.

Бербок обаче отбеляза, че промяна на статуквото със сила няма да бъде приемлива.

Пекин настоява, че Тайван, самоуправляваща се демокрация, е част от неговата територия, въпреки че Тайван има независимо правителство от 1949 г. насам.

По време на посещението на Бербок Цин Ган заяви също, че Китай не желае да бъде поучаван по въпросите на правата на човека. "Това, от което Китай се нуждае най-малко, е учител от Запада", добави той пред медиите, като отхвърли предишни критики на министърката относно положението с правата на човека в Китай. Всяка държава има свои собствени обстоятелства и културно-исторически предпоставки, напомни външният министър, според когото "в света няма единни стандарти", когато става въпрос за правата на човека.

Бербок обаче заяви, че всъщност съществуват "общи стандарти" за правата на човека и припомни на Цин Ган Устава на ООН и Конвенцията на ООН за правата на човека. Уставът съдържа "универсални" права на човека, с които са обвързани всички членове на ООН, каза тя.

По-рано Бербок изрази загриженост, че пространството за гражданското общество и правата на човека в Китай се ограничава.

В отговор на обвиненията за преследване, особено на уйгурите в северозападния регион Синцзян, външният министър на Китай заяви, че това не е въпрос на права на човека, а става въпрос за борба с радикализма и сепаратизма. Сега обаче ситуацията в региона е "стабилна". Хората живеят "много щастливо", увери той.

Според Цин Ган съществуват антикитайски сили, които използват въпроса за Синцзян, за да ограничат възхода на Китай в света. Те също така искат да нарушат положението в Синцзян-уйгурския автономен окръг.

Външните сили трябва да стоят настрана от региона, призова Цин Ган.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания