Отидете към основна версия

9 141 70

ЕК не е съгласен с Полша и Унгария

  • украйна-
  • европа-
  • зърно

Шест държави от ЕС призоваха за създаване на единен европейски механизъм за закупуване на украинско зърно

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) смята за неприемливи едностранните забрани, наложени от Унгария и Полша върху доставката на зърно и други селскостопански продукти от Украйна поради презапасяването на собствените им пазари, което съсипва местните фермери.

„ЕК е наясно, че Полша и Унгария забраниха доставки на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. В този контекст считаме за важно да припомним, че търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност, следователно всякакви едностранните действия са недопустими“, съобщи пресслужбата на Комисията.

Полша и Унгария обявиха временна забрана за внос на селскостопански продукти от Украйна на 16 април. Тя е в сила до 30 юни. И двете страни отбелязаха, че са били принудени да предприемат тази мярка поради липсата на реакция от страна на ЕК на исканията им за предоставяне на европейска помощ на унгарските и полските фермери, които търпят значителни загуби поради претоварването на пазарите на тези страни със селскостопански продукти от Украйна.

На 14 април шест държави от ЕС, включително Унгария и Полша, призоваха за създаване на единен европейски механизъм за закупуване на украинско зърно и въвеждане на митнически квоти за селскостопански продукти от Украйна в ЕС. Според ръководителя на министерството на земеделието на Словакия Самуел Вълчан до няколко месеца ще започне прибирането на зърнените култури в страните от общността и ако ситуацията с доставките на пшеница от Украйна, предназначена предимно за африканските страни и частично установяването в страните от ЕС, през които се осъществява транзитът, не се променя, местните фермери са изправени пред фалит. В същото време Словакия вече въведе на 13 април временна забрана за преработка и продажба на зърно от Украйна, намиращо се в републиката.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 47 гласа.

Свързани новини