Отидете към основна версия

15 293 139

Дългоочакваната контраофанзива: 35 000 украински войници срещу 140 000 руски. Украйна обаче има още един голям проблем

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • танкове-
  • самолети-
  • войници-
  • бахмут

Украйна няма въздушно превъзходство, което е голям проблем преди операцията

Снимка: БГНЕС/ EPA

От дълго време се говори за украинската контраофанзива, която се очаква да започне до седмици. Според в. „Файненшъл Таймс“ (FT) от едната страна ще бъдат 35 000 украински войници, въоръжени със западни танкове, срещу 140 000 вражески руски войници.

Големият проблем на Киев обаче е липсата на превъзходство във въздуха. Украйна ще се опита да пробие руските отбранителни линии по 950-километрова фронтова линия. Наближава денят, в който Украйна ще се опита да си върне териториите, окупирани от руснаците, пише вестникът, позовавайки се на оценки на военни експерти и наблюдатели.

Близо 14 месеца, откакто президентът на Русия Владимир Путин започна своята пълномащабна инвазия, залозите в тази първа фаза от пролетната контраофанзива не биха могли да бъдат по-високи. Успехът или провалът ще оформят бойното поле и ще определят тежестта на Киев при всякакви евентуални преговори с Москва за разрешаване на конфликта.

„За да бъде силна във всякакви преговори, Украйна трябва да бъде силна на бойното поле“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано тази година. „Нека деокупираме максималното [количество територия], което можем“. Задачата на украинската армия обаче няма да е лесна. Операциите за пробиване вражеските линии са изключително трудни за изпълнение, тъй като те изискват всички военни части - от артилерия и танкове до събиране на разузнавателна информация- да работят синхронизирано.

Към трудностите за Киев се добавя и липсата на превъзходство във въздуха. Последната голяма битка с участието на западни танкове беше през 2003 г., когато водената от САЩ коалиция се биеше срещу иракските сили, въоръжени с танкове Т-72 от съветската епоха. Но тогава съюзническите сили бяха подкрепени от щурмови самолети и хеликоптери Apache.

Руските изтребители биха могли да смажат украинската специална инженерна техника, докато ЗСУ се опитват да пробият руски укрепления. Дт момента Западът се съпротивлява на исканията да предостави на Киев модерни бойни самолети като американските Ф-16. Успешните примери за успех на фронта без превъзходство във въздуха са рядкост. Такава е сухопътната атака на Израел срещу египетски позиции през 1973 г. по време на войната от Йом Кипур.

Не е тайна, че украинската контраофанзива предстои. Тайна е кога ще започне и къде. Една област, считана за стратегически жизненоважна за Русия, е около Мелитопол, близо до Азовско море. Успешен украински натиск тук би разделил руските сили на две. Но руската армия, осъзнавайки риска, вече е подготвила отбранителни линии в района.

Руската защита обикновено се състои от минно поле, последвано от линии от пирамидални бетонни стълбове, наречени драконови зъби, които забавят механизираните единици. Друго минно поле лежи отвъд тях, с линия от окопи и землянки на 400 м по-назад и противотанков ров на 500 м зад тях.

Най-трудната част е синхронизирането на различните части - и армията на Украйна, макар и умела в маневри в малък мащаб, има ограничен опит в комбинирани въоръжени операции в такъв голям мащаб, казаха анализаторите. Освен това силите на Украйна са загубили голяма част от най-опитните си войници, като са претърпели приблизително 120 000 жертви (убити и ранени).

И все пак украинската армия е била подценявана и преди, например когато се противопостави на западните военни оценки миналата година и отблъсна руските сили от около столицата и след това от североизточния град Харков. Освен това руската армия търпи също огромни поражения, според оценки в пъти повече от украинската.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 97 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: