Отидете към основна версия

1 728 38

САЩ остро разкритикуваха Бразилия заради позицията ѝ спрямо Украйна

  • сащ-
  • бразилия-
  • украйна-
  • русия-
  • позиция-
  • критика

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира това на брифинг

Източник: БГНЕС

Съединените щати смятат, че позицията на бразилския външен министър Мауро Виейра относно войната на Русия срещу Украйна и ролята на САЩ и Европа в противопоставянето на руската агресия не отговаря на тона на неутрална държава.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза това на брифинг във Вашингтон във вторник, според кореспондент на Укринформ.

„Бяхме поразени от тона на пресконференцията на бразилския външен министър вчера, като това не беше тон на неутралитет, предполагайки, че Съединените щати и Европа не се интересуват от мира или че споделяме отговорност за войната. Това е явно погрешно", каза тя.

Жан-Пиер отбеляза, че Съединените щати искат войната по избор на Путин да приключи и подкрепят призива на украинския президент Володимир Зеленски за справедлив мир, основан на Хартата на ООН, както и на принципите на суверенитета и териториалната цялост. Тя също така добави, че Съединените щати и ЕС активно са ангажирали Путин да предотврати войната и усилията продължават от нейното начало.

„За съжаление, Русия не показа никакъв интерес да прекрати своята непровокирана инвазия“, каза Жан-Пиер.

Тя добави, че Съединените щати ще продължат да работят със съюзници и партньори, "за да помогнат на Украйна да се защити от руската агресия".

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва по-рано обвини Съединените щати, че "насърчават войната в Украйна". Белият дом отговори, като каза, че по този начин Бразилия повтаря руската и китайската пропаганда. След това Виейра заяви на пресконференция, че не е съгласен с позицията на Вашингтон.

Украинското външно министерство определи подхода на Лула като несъвместим с реалното състояние на нещата и го покани да посети Украйна, за да разбере истинската същност на руската агресия.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 40 гласа.

Свързани новини