Отидете към основна версия

3 948 52

Неудобство в Белия дом! Байдън отклони журналистически въпроси за възрастта си

  • сащ-
  • джо байдън-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия

Никога досега американците не са избирали толкова възрастен президент, нито някой е искал да посрещне 86-ия си рожден ден като стопанин на Белия дом

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън отклони журналистически въпроси за възрастта си - ден след като официално обяви, че догодина ще се кандидатира за нов мандат на поста, предаде Франс прес, съобщава БТА.

"Чувствам се добре", каза лаконично 80-годишният Байдън на съвместна пресконференция с южнокорейския си колега Юн Сук-йол в Белия дом вчера. В същото време президентът демократ отново нарече своя потенциален републикански съперник Доналд Тръмп "опасност" за американската демокрация.

"Ентусиазиран съм от тази перспектива", заяви Байдън, визирайки възможността да остане стопанин на Белия дом до януари 2029 г. Той се аргументира, че "това, което ще се случи през следващите две, три, четири години, ще определи как ще изглежда следващото десетилетие".

Попитан за 76-годишния Тръмп, който още през ноември обяви, че ще се кандидатира отново за президент на САЩ, Байдън отговори: "Познавам го добре и зная каква опасност представлява той за нашата демокрация." "Вече преживяхме всичко това", добави той, визирайки четиригодишния престой в Белия дом на своя опонент, когото победи на последните президентски избори в страната - през ноември 2020 г., и последвалите драматични събития - отказът на републиканеца да признае поражението си и смъртоносният щурм на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Макар че Байдън показва необичайна издръжливост, жонглирайки между международни кризи и важни реформи, основният му недостатък си остава възрастта, отбелязва АФП. Никога досега американците не са избирали толкова възрастен президент, нито някой е искал да посрещне 86-ия си рожден ден като стопанин на Белия дом.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.

Свързани новини