Отидете към основна версия

1 554 33

Брюксел: Киев сам решава кога да преговаря за мир с Москва

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Подкрепяме мирно решение, но е очевидно, че през това време Украйна трябва да има средства да се защити, добави говорителят на ЕК

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна трябва да реши какви условия са необходими, за да се постигне мир. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с решението за осигуряване на половин милиард евро за разгръщането на производството на боеприпаси в ЕС, съобщава БТА.

Междувременно продължаваме да подкрепяме Украйна да се защити от руското нападение. Подкрепяме мирно решение, но е очевидно, че през това време Украйна трябва да има средства да се защити, добави говорителят.

По неговите думи най-добрата възможност за разследване на престъпленията, извършени срещу Украйна, е по случая да работи Международният наказателен съд. Втората възможност е създаването на специален съд, а третата е за смесен съд - с международни съдии и съдии от пострадалата от престъпленията страна. Обсъждането продължава, не сме се произнасяли в полза на някоя от тези възможности, посочи говорителят. Въпросът е много труден от правна гледна точка, затова е нужно време, включително и за дипломатическа работа, добави той.

Говорителят отбеляза, че е незаконно да се участва съзнателно в заобикалянето на наложените от ЕС санкции срещу Русия. ЕК работи с държавите от ЕС за пълното прилагане на мерките, както и за преодоляване на препятствията пред тяхното приложение. Неотдавна бяха приети правила, които ще позволят да бъдат санкционирани и онези, свързани със заобикалянето на санкциите, посочи говорителят.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: