Отидете към основна версия

2 962 5

Пробив в зърнената сделка? Турска банка става посредник в плащанията, свързани с руски износ на пшеница

  • зърнена сделка-
  • русия-
  • турция-
  • украйна-
  • черно море-
  • пшеница

Москва има списък с искания, които тя настоява да бъдат изпълнени, за да продължи осъществяването на споразумението, включително разхлабване на санкциите за разплащания

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската държавна банка Зираат (Ziraat) може да работи като посредник при плащанията, свързани с износ на руско зърно, каза днес високопоставен турски служител, като допълни че САЩ и ООН ще трябва да одобряват всяка транзакция, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Зираат няма да участва, освен ако всички страни не подпишат споразумението, каза служителят. Той добави, че преговорите за износа на руското зърно продължават.

„Зираат би могла да бъде посредник за транзакциите с писменото одобрение и упълномощаване от САЩ и ООН, като в примера с Джей Пи Морган (JP Morgan)," каза служителят пред Ройтерс.

„Това няма да се осъществи, ако няма писмено одобрение“, добави той, отказвайки да коментира дали Зираат може участват в плащанията, свързани с руския износ на торове.

Споразумение, постигнато с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, след руската агресия срещу Украйна, позволява украинско зърно да бъде изнасяно от украинските черноморски пристанища.

Русия има списък с искания, които тя настоява да бъдат изпълнени, за да продължи осъществяването на споразумението, включително разхлабване на санкциите за разплащания, свързани с износа на руско зърно и торове.

Заместник-министрите на отбраната на Русия, Украйна и Турция трябва да се срещнат в Истанбул утре, за да обсъдят черноморската зърнена сделка.

Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че банка Зираат може да посредничи при плащанията.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: