Отидете към основна версия

1 147 28

Военни престъпления! Зеленски поиска международен трибунал за руската агресия в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • бахмут-
  • мариупол-
  • крим

Държавният глава посочи процеса срещу високопоставени нацистки лидери в Нюрнберг след Втората световна война като модел за справянето с руснаците, замесени в жестокости в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призива си за създаването на международен трибунал, който да преследва военните престъпления, извършени от руските сили, и агресията срещу страната му. Призивът Зеленски отправи в реч след посещението си в Международния наказателен съд в Хага (МНС), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Без справедливост не е възможен и мир, заяви Зеленски. Той посочи процеса срещу високопоставени нацистки лидери в Нюрнберг след Втората световна война като модел за справянето с руснаците, замесени в жестокости в Украйна.

"Устойчивостта на мира произтича от пълната справедливост спрямо агресора", каза украинският президент. Той похвали работата на Международния наказателен съд, който започна разследвания малко след началото на руската инвазия и през март издаде международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинения в извършването на предполагаеми военни престъпления.

Зеленски посети Международния наказателен съд по-рано днес, а по-късно през деня се срещна с нидерландския премиер Марк Рюте.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: