Отидете към основна версия

8 664 168

САЩ обявиха кои територии ще си върне Украйна при контраофанзивата

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • сащ-
  • война-
  • антъни блинкън

Украинците имат всичко необходимо, каза държавният секретар

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна разполага с всички необходими ресурси, за да си върне териториите, завзети от Русия след 24 февруари 2022 година. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Си Ен Ен.

„Те имат всичко необходимо, за да продължат успешно да си върнат територията, която беше превзета със сила от Русия през последните 14 месеца“, каза Блинкън на съвместна пресконференция с британския външен министър. Това не включва украинския полуостров Крим, който беше окупиран още през 2014 година.

„Не са само оръжията, това е и обучението“, продължи Блинкън, визирайки военното обучение, което получиха хиляди украински войници в страни от НАТО. „Това е увереност, че украинците могат да поддържат системите, които им предоставяме, и разбира се е важно те да имат правилните планове, за да бъдат успешни.“

Часове по-рано стана ясно, че САЩ ще предоставят още 1,2 милиарда долара дългосрочна военна помощ на Украйна за по-нататъшно укрепване на нейната противовъздушна отбрана, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение на Пентагона. Белият дом обаче не планира да последва примера на Великобритания и да изпрати ракети с голям обсег на Украйна, пише ”Политико”.

Пентагонът заяви, че ще финансира изпращането на боеприпаси и дронове за противовъздушна отбрана и ще предостави оборудване, което да помогне да бъдат модифицирани западните противовъздушни пускови установки, ракети и радари, така че те да могат да се използват с украинските системи. Ще бъдат закупени също артилерийски снаряди, боеприпаси за гаубици, ще бъде оказана и помощ при сателитното заснемане, като ще бъдат отпуснати и средства за текущата поддръжка и осигуряване на резервни части за различни системи.

Украинските сили се готвят да започнат контраофанзива, но до момента се пази в дълбока тайна кога и къде.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 99 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: