Отидете към основна версия

1 600 72

Зеленски в Берлин! Търси още военна помощ за Киев

  • германия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • олаф шолц-
  • франк-валтер щайнмайер

Това е първата визита на Володимир Зеленски в Германия от началото на руската инвазия в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски беше посрещнат с военни почести в канцлерството в Берлин, където има среща с канцлера Олаф Шолц, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Двамата лидери ще разговарят на четири очи, преди да разширят дискусията и към тях да се присъединят и други официални представители. По-късно е планирана обща пресконференция.

Тази сутрин Зеленски беше приет от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в резиденцията "Белвю", съобщиха кореспонденти на Франс прес.

Зеленски изрази благодарността си към Германия и подписа книгата за посетители в резиденцията.

"В най-трудните дни в модерната история на Украйна Германия доказа, че е наш истински приятел и надежден съюзник, който решително стои рамо до рамо с украинския народ, докато той защитава свободата си и демократичните си ценности", написа на английски език Зеленски в книгата за посетители.

"Заедно ще победим и ще върнем мира обратно в Европа. Благодаря, г-н федерален президент, за личната ви подкрепа за Украйна и за гостоприемството, и благодаря на германския народ за фантастичната солидарност", допълни той.

"Слава на Украйна", написа още Зеленски и добави на немски "Благодаря, Германия".

В края на посещението на Зеленски в Берлин са планирани консултации в рамките на кабинета по сигурността на Шолц. Освен канцлера, в него влизат министърът на отбраната Борис Писториус, министърът на вътрешните работи Нанси Фезер и министърът на външните работи Аналена Бербок.

От Берлин Зеленски ще отпътува за Аахен, за да получи наградата "Карл Велики" за приноса си за европейското обединяване.

Това е първата визита на украинския президент в Германия от началото на руската инвазия в страната му. Той пристигна в Берлин тази нощ след посещение в Рим, където имаше срещи с президент Серджо Матарела, с министър-председателката Джорджа Мелони и с папа Франциск, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: