Отидете към основна версия

10 828 221

Черен ден за руската бойна авиация! Колко самолета и хеликоптера паднаха в Брянска област

  • русия-
  • украйна-
  • брянска област-
  • ракети-
  • хеликоптер-
  • изтребител

Данните, че не два, а четири самолета са паднали в един ден, се появяват само в медиите и Телеграм каналите, но не се потвърждават от официални източници

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В събота сутринта се случиха най-малко две катастрофи на руски военни самолети в района на Брянск: регионалните власти потвърдиха, че хеликоптер Ми-8 се е разбил в град Клинци, а ТАСС съобщи, позовавайки се на службите за спешна помощ за катастрофа на изтребител Су-34. Руските медии обаче писаха за още две катастрофи - за още един хеликоптер Ми-8 и изтребител Су-35, но тази информация не е официално потвърдена.

Данните, че не два, а четири самолета са паднали в един ден в руската Брянска област, се появяват само в медиите и телеграм каналите, а не се потвърждават от официални източници.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк коментира инцидентите като логично развитие на ситуацията в самата Русия, като по традиция Украйна не поема отговорност за случилото се.

Руският вестник "Комерсант" съобщава, позовавайки се на свои източници, че в района на Брянск, близо до границата с Украйна, "почти едновременно е възможно да са били свалени четири руски военни самолета": два изтребителя и два хеликоптера.

Изданието потвърждава данните от телеграм каналите, че са се разбили изтребител-бомбардировач Су-34, изтребител Су-35 и два хеликоптера Ми-8.

Според "Комерсант", екипажите на изтребители и хеликоптери са загинали. "Нападателите се издирват на земята и във въздуха", пише изданието, според което всички катастрофирали превозни средства "са били част от една и съща авиогрупа".

"Изтребителите трябваше да нанесат ракетно-бомбени удари по цели в Черниговска област на Украйна, а хеликоптерите трябваше да ги застраховат, за да приберат екипажите на Су, ако бъдат свалени от вражески огън. И четирите самолета не се е върнали на летището", пише изданието.

"Комерсант" се позовава на експерти, че самолетите и хеликоптерите е можело да бъдат свалени с помощта на ракети въздух-въздух. "Така авиогрупата най-вероятно е попаднала във въздушна засада", пише в публикацията.

По-рано в множество съобщения в социалните мрежи бяха представени различни версии за причините за въздушните катастрофи - сред тях и летателните средства да са свалени по погрешка от руската ПВО, унищожени от украинска диверсионна група с преносим зенитно-ракетен комплекс или от украинска система за ПВО от територията на Украйна.

Хеликоптер Ми-28 се разби предния ден, петък, по време на тренировъчен полет в района на Джанкой в ​​Крим. Военното летище в района на Джанкой беше атакувано от украински или руски партизани на 16 август миналата година, когато бяха унищожени няколко руски бойни самолета.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 92 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания