Отидете към основна версия

1 827 11

Надпревара в Пасифика! Токио се притеснява от военното сътрудничество на Москва и Пекин в Азия

  • йошимаса хаяши-
  • япония-
  • китай-
  • русия-
  • тайван

Министър Йошимаса Хаяши обвини Пекин, че продължава и засилва едностранните си опити да промени статуквото в Източнокитайско и Южнокитайско море със сила и увеличава военните си дейности около Тайван

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японският външен министър Йошимаса Хаяши изрази загриженост от военното сътрудничество между Китай и Русия в Азия и заяви, че ситуацията със сигурността в Европа и в Индо-тихоокеанския регион са неделими след руското нахлуване в Украйна, съобщи БНР.

На срещата на министрите на външните работи на страните от Европа и Индо-тихоокеанския регион в Швеция Хаяши заяви, че войната на Русия в Украйна е "разклатила самата основа на международния ред" и трябва да срещне единен отговор от страна на международната общност. Той предупреди, че "В противен случай подобни предизвикателства ще възникнат и в други региони и съществуващият ред, който е в основата на нашия мир и просперитет, може да бъде фундаментално преобърнат".

Хаяши обвини Пекин, че "продължава и засилва едностранните си опити" да промени статуквото в Източнокитайско и Южнокитайско море със сила и увеличава военните си дейности около Тайван. "Освен това Китай и Русия засилват военното си сътрудничество, включително съвместни полети на свои бомбардировачи и съвместни военноморски учения в близост до Япония", допълни външният министър.

Хаяши също така предупреди, че Северна Корея "ескалира провокациите" в региона, като извършва изстрелвания на балистични ракети "с честота и по начин, които са безпрецедентни".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: