Отидете към основна версия

1 911 92

Обиколката на Зеленски продължава! След Берлин президентът ще лети за Париж

  • украйна-
  • олаф шолц-
  • володимир зеленски-
  • еманюел макрон-
  • война

Киев настоява пред своите съюзници за помощ, за да стане член на ЕС и на военния алианс НАТО - усилия, които станаха още по-належащи след руската инвазия миналата година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" на украинския президент Володимир Зеленски започна днес с около час закъснение в западния германски град Аахен, съобщи ДПА., цитирана от БТА

След множество спекулации дали украинският президент ще присъства лично на събитието, Зеленски влезе в средновековната зала на кметството в следобедните часове заедно с германския канцлер Олаф Шолц, като получи бурни овации от чакащите гости.

Тази година престижната награда "Карл Велики" за работа в служба на европейското обединение беше присъдена на Зеленски и украинския народ за защитата на европейските ценности при отблъскването на руското нашествие в страната им, припомня ДПА.

В речта си в Аахен при връчването на престижната награда "Карл Велики" канцлерът Олаф Шолц обеща "пълната подкрепа" на Германия за пътя на Украйна към членство в Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Киев настоява пред своите съюзници за помощ, за да стане член на ЕС и на военния алианс НАТО - усилия, които станаха още по-належащи след руската инвазия миналата година. "Володимир Зеленски, имате пълната ни подкрепа по пътя ви към Европейския съюз", каза Шолц, обръщайки се към украинския президент.

Украйна "е част от европейското семейство", подчерта пред Зеленски канцлерът, цитиран от Франс прес. "В цяла Европа войната ни накара да осъзнаем едно нещо: Украйна е част от нашето европейско семейство", заяви канцлерът. "Агресивната война на Русия сближи Европейския съюз и Украйна повече от всякога", отбеляза той.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски се очаква да пристигне в Париж по-късно днес, съобщи Франс прес, като се позова на свои източници.

Това е второто посещение на украинския държавен глава в Париж от началото на руската офанзива в страната му през февруари 2022 г. Той вече се срещна с президента Еманюел Макрон Елисейския дворец на 8 февруари.

Засега няма потвърждение от френското президентство.

По време на посещението си в Германия днес Володимир Зеленски приветства военната подкрепа на Берлин, като го определи като "истински приятел" и "надежден съюзник" след обявяването на нова оръжейна доставка в подкрепа на подготвяната контраофанзива срещу Русия.

След срещата с Шолц Зеленски посети град Аахен, където му беше връчена наградата "Карл Велики" - отличие, което се присъжда за ангажираност с европейското обединение. Очакваше се след това той да отпътува за Париж.

Преди посещението си в Берлин украинският президент беше приет в събота в Рим от папа Франциск и италиански лидери.

Европейската обиколка на Зеленски се провежда на фона на подготовката за офанзива на украинската армия, като и Киев, и Москва твърдят, че са постигнали успех в и около Бахмут в източната част на Донбас.

Френският в. Фигаро съобщи, че Зеленски ще бъде посрещнат на летището от френската премиерка Елизабет Борн и външната министърка Катрин Колона.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: