Отидете към основна версия

1 532 66

Премиерът на Естония Кая Калас: Руската инвазия в Украйна трябва да завърши с провал като в Афганистан

  • украйна-
  • естония-
  • кая калас-
  • войната в украйна-
  • подкрепа за украйна

Лидерът на балтийската държава, която граничи с Русия и е сред най-големите доставчици на оръжия в Украйна в процентно съотношение спрямо своя бюджет, посочи, че войната ще приключи, когато руските войски се оттеглят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия трябва да се оттегли от Украйна, както направи Москва в Афганистан през 80-те години на миналия век, каза в понеделник министър-председателят на Естония Кая Калас в интервю за европейската редакция на "Политико".

Лидерът на балтийската държава, която граничи с Русия и е сред най-големите доставчици на оръжия в Украйна в процентно съотношение спрямо своя бюджет, посочи, че войната ще приключи, когато руските войски се оттеглят.

"Войната ще приключи, когато Русия разбере, че е направила грешка, както направиха в Афганистан, когато се оттеглиха след 10 години", каза Калас в интервю пред "Политико".

Съветският съюз се изтегли от Афганистан между 1988 и 1989 г. след почти десетилетие на битки, на фона на колеблива военна кампания и тежка икономическа ситуация у дома.

"Ако смятаме, че всичко това започна през 2014 г. (с анексирането на Крим от Русия), ние наближаваме почти 10 години", добави Калас.

Естонският лидер призова страните от ЕС да продължат да подкрепят Украйна, "за да изпратят съобщение до Русия, че не може да спечели и не може да пречупи волята на украинците".

Обръщайки се към страните от ЕС, които са по-малко отдадени на защитата на Украйна, Калас завъртя очи - предизвиквайки смях сред публиката - когато беше попитана за неназовани лидери на ЕС, които искат да дадат гаранции на Русия.

Говорейки за възможната роля на Китай в постигането на мир, Калас каза: "Тук има един агресор и жертва. Замъгляването на всичко не е в ничий интерес. Но мисля, разбира се, че е по-добре да имаме Китай на наша страна. И ние трябва да работим за това."

Източник: "Политико"

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: