Отидете към основна версия

2 360 57

Санду: Усилията на Русия да дестабилизира Молдова няма да успеят

  • молдова-
  • президент-
  • русия-
  • дестабилизация

Заяви молдовският президент

Източник: БГНЕС

Президентът на Молдова, Мая Санду, изрази увереността си, че усилията на Русия да дестабилизира страната няма да успеят.

В статията, публикувана в The Economist, тя подчерта, че кризите могат да поставят на изпитание както страните, така и лидерите им. Молдова, която граничи с Украйна и Румъния, се е сблъскала с множество предизвикателства, включително безпощадната война на Русия срещу Украйна, енергийното изнудване на Русия, икономическата рецесия и организираните протести.

Въпреки това, благодарение на устойчивостта и постоянството на молдовския народ, както и на подкрепата от страни приятели и съюзници, Молдова остава твърда и силна. Президентът изрази увереност, че кризата, предизвикана от Русия, няма да унищожи страната, а ще определи посоката на нейния път в бъдещето.

Молдовският президент изрази гордост от начина, по който страната е приела стотици хиляди бежанци, бягащи от брутални атаки в техните родни страни.

Тя подчерта, че войната в Украйна, която се случва в непосредствена близост до границите на Молдова, е довела до ударни вълни, засягащи и тях. Президентът каза, че агресията на Русия срещу Украйна е военна инвазия, докато нападението ѝ срещу Молдова е хибридно и е замислено да дестабилизира и да принуди страната да се върне в орбитата на Русия. Това обаче няма да се случи, тъй като Молдова се бори срещу тази хибридна офанзива, като консолидира своята устойчивост, реформира институциите си и се приближава все повече към ЕС.

Тя заяви, че движението на Молдова към присъединяване към ЕС е необратимо и няма да се отклони от тази посока.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 40 гласа.

Свързани новини