Отидете към основна версия

1 087 26

Награда "Карл Велики" за Зеленски и украинския народ

  • зеленски-
  • награда-
  • карл велики-
  • украйна-
  • народ-
  • германия-
  • шолц

Украинският президент получи наградата си в германския град, Аахен

Източник: БГНЕС

По време на пътуването си из Европа украинският президент, Володимир Зеленски, посети и Аахен на 14 май при строги мерки за сигурност, за да получи наградата „Карл Велики“ за работата, извършена в услуга на европейското обединение. Той благодари на европейците за подкрепата и потвърди желанието на страната му да се присъедини възможно най-бързо към ЕС и НАТО. Похвалното слово произнесе германският канцлер, Олаф Шолц, предаде Kyivpost.

Ето селекция от отговори от европейски вестници.

Най-ясното послание от Зеленски в Европа дойде от Аахен, отбелязва италианската La Repubblica:

„Канцлерът Шолц подчерта, че Украйна е „част от европейското семейство“ и припомни обещанието за членство, което даде при пътуването си до Киев през юни с Драги и Макрон. Преди това Берлин се опитваше да забави нещата. ... Но вчера Шолц посочи, че „Украйна е направила своя избор: Европа“. И Германия ще бъде на нейна страна по този път, каза той. Друго е положението с НАТО. Зеленски също беше ясен по този въпрос в Аахен, като каза, че „знамената на НАТО ще се веят до украинските знамена“. Но Шолц старателно игнорира тази тема.

С наградата Европа показа, че вижда Украйна като част от себе си, хвали австрийския Der Standard:

„Награда за мир за страна, бореща се за оцеляването си в завоевателна война, водена от Русия – това никога не се е случвало досега. Това беше повече от символичен акт, защото не само германският канцлер и полският премиер, но и председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, която идва от Германия, обещаха пълната си подкрепа. Европейците масово разширяват военната си помощ за страната. Посланието към Москва е ясно: „Украйна ни принадлежи“. Свободата и мирът на целия континент са заложени на карта в Украйна и държавите от ЕС се борят за това. Германците също – от историческа отговорност.”

Прибързаността на Зеленски все още може да донесе проблеми, коментира германският Berliner Zeitung:

„За пореден път Зеленски призова отговорните да предложат решението за присъединяването на Украйна към ЕС - или за предпочитане да го вземат веднага. Нищо не може да мотивира повече украинските войници на фронта, подчерта той. Но едно е ясно: ще има проблеми с този кандидат за членство в ЕС, дори само заради темпото. Комисиите в Брюксел и Страсбург дори не могат да се справят със скоростта, с която се движи Украйна. Резултатът може би ще бъде разочарование."

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: