Отидете към основна версия

9 626 160

Украинската армия провежда спецоперация в Бахмут, всяко движение на руснаците е самоубийство

  • бахмут-
  • александър коваленко-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • вагнер

Сега руските окупационни войски са в низина, а самият град е практически най-ниското място в района

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бахмут…
© Александър Коваленко

Трябва да разбираме, че в района на Бахмут Силите за отбрана на Украйна сега изпълняват операция, която условно може да се нарече „Доминация“. Разбира се, звучи силно и претенциозно, но като се има предвид същността на тази операция, името има смисъл. А същността е връщането на контрола над доминиращите височини.

Много хора използват различни видове карти, които показват напредъка на определени сили в определени области. Но почти всички тези карти имат един недостатък - те не показват обвързване с височини. А именно височините позволяват да се разбере същността на случващото се и да се предвиди какво ще се случи в бъдеще. В момента Силите за отбрана на Украйна си върнаха почти всички основни височини в северозападната и югозападната част на Бахмут под свой контрол. Сега руските окупационни войски са в низина, а самият град е практически най-ниското място в района. Тоест, всяко движение на РОВ е самоубийствено, а придвижването на Силите за отбрана на Украйна имат превъзходство.

Не е трудно да се види на картата как може да се развие ситуацията в бъдеще и точно затова Пригожин побърза да обяви "превземането" на Бахмут, за да избяга от града възможно най-скоро. Но тук има един нюанс. И този нюанс се крие във факта, че изходът на „Вагнер“ от Бахмут е минус 4 хиляди глави най-малко.

Разбира се, тази маса ще бъде заменена, например, с редовни или десантни сили. Но откъде да вземат 4 хиляди глави, когато техните не стигат за задържане на фланговете. Подобна "ротация" може критично да подкопае и без това съмнителната бойна способност на РОВ, което ще ускори срутването на фланговете. Има подозрение, че никой няма да пусне "вагнерите" от града и те ще са там като мишени на стрелбище. Докато щурмовите групи на Силите за отбрана на Украйна ще продължат да оказват натиск по фланговете, артилерията ще организира систематично и високоточно обстрелване на "вагнерите" в самия град в режим нон-стоп.

Но най-интересното е, че след обявяването на превземането на Бахмут, нашествениците ще бъдат принудени да избягат от града след известно време. Да загубят десетки хиляди, за да закачат няколко парцала върху няколко руини и след това триумфално и гордо да избягат? Така и ще бъде. Скоро.

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 189 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: