Отидете към основна версия

6 008 103

Продупчената граница на Руската федерация

  • бесарабски фронт-
  • белгородска област-
  • русия-
  • война-
  • партизани-
  • украйна-
  • виталий портников-
  • владимир путин

Сега Русия няма резерви, за да защити ефективно собствените си граници

Снимка: БГНЕС/ EPA

Продупчената граница на Руската федерация
© Виталий Портников

„Заключената граница“ е една от основните идеологии на всеки авторитарен режим. Но след събитията в Белгородска област може да се каже, че безопасна граница в Руската федерация няма – а може би и никога не е имало.

Защо това се оказа възможно? В края на краищата защитата на границата с нападнатата от агресора страна изглежда е естествен проблем за сигурността на самия агресор. Но не и за Русия. Никой дори не помисли да защитава регионите, граничещи с Украйна - защо?

Причините за този позор са много. Първата е самочувствието на руското ръководство. По някакъв начин априори се смята, че именно Русия може да атакува всеки, да провежда „специални операции“ на чужди територии и нищо не застрашава самата Русия. Изглежда, че от чеченските войни, които се водеха не само на територията на самата Чечня, руското политическо и военно ръководство трябваше да извлече урок. Но те не го направиха.

Втората причина е некомпетентността. Ние сме свикнали да приемаме руските генерали на сериозно и не се съмнявам, че сред военачалниците има хора с прилично военно образование. Но, първо, всички действия във всеки случай трябва да бъдат одобрени от Лубянка, и второ, нека не забравяме за критерия на Путин за преданост и лоялност, който често замества професионализма. А тези лоялни хора обикновено са мошеници.

Ето защо тук влиза в действие третата причина – корупцията.

Най-ефективното оръжие

В ефективността на руската корупция се убедихме в първите месеци на войната, когато „втората армия на света“, в която Путин вярваше, се оказа фикция. Затова дори съм готов да приема, че бяха отделени средства за подреждането на границата, но те просто бяха откраднати. Както винаги. И накрая, четвъртата причина е смъртта на професионална армия във войната с Украйна.

Сега Русия няма резерви, за да защити ефективно собствените си граници от всякаква инвазия. Представете си, че сега на територията на Русия ще влезе не малка група хора, а истинска армия с техника и въоръжение. Не е задължително да е от украинската граница. Докъде ще стигне тази армия? До Москва?

Доскоро това беше риторичен въпрос. Но сега вече е съвсем очевидно, че е възможно да се пътува през територията на Русия с оръжие без никакви проблеми. И осъзнаването на този очевиден факт обещава сериозни проблеми за Кремъл – и не само и не толкова в отношенията с други страни, колкото във вътрешната политика. Всеки, който е мислил за въоръжена конфронтация с този режим, може да види колко е отслабен и как ще губи хватката си, докато войната продължава.

Путин, след пропадането на плана му за „блицкриг“, бързо премина към „война на изтощение“ и все още вярва, че тази тактика ще му донесе успех. Защо никой не е предупредил руския президент, че изтощава не само и не толкова Украйна, колкото Русия и собствения си режим? В края на краищата безпомощността на властовия вертикал на този режим, проявила се в Белгородска област, може да се превърне в кубчето, чието изпадане в бъдеще заплашва да срине цялата пирамида на Путин.

Източник: vot-tak tv

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания