Отидете към основна версия

1 410 68

Уолъс: НАТО трябва да увеличи военните си разходи, за да се справи с Русия

  • великобритания-
  • бен уолъс-
  • разходи-
  • военни-
  • русия-
  • нато

Заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство в интервю за американския вестник The Washington Post

Източник: БГНЕС

НАТО трябва да налага необходимостта държавите-членки да увеличат своите военни разходи, ако искат да се справят ефективно с Русия и с други заплахи за трансатлантическата сигурност. Това е изразено от министъра на отбраната на Обединеното кралство в интервю за американския вестник The Washington Post, като същевременно разкрива своите амбиции да стане генерален секретар на Алианса.

В светлината на нарастващата опасност, несигурност и тревожност в света, следващият генерален секретар на НАТО трябва да може да осигури финансиране за справяне с тези предизвикателства, коментира британският военен министър, Бен Уолъс, пред вестника.

Уолъс, който ръководи усилията на Великобритания да подкрепи въоръжаването на Украйна, призовава за по-информативно НАТО, което по-убедително да информира избирателите за заплахите, като например "желанието на руския президент, Владимир Путин, да наруши международните граници". Той посочва, че преди избухването на войната в Украйна е имало много хора, които не са осъзнавали заплахата от Путин, но сега ситуацията е ясна. Той предупреждава и за заплахите, произтичащи от Китай и дестабилизиращата дейност на Пекин в Африка.

Уолъс дава интервюто във връзка с нарастващите спекулации за това кой ще замести Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО след изтичането на мандата му по-късно тази година. Официални лица от НАТО твърдят, че сред вероятните кандидати, освен Уолъс, са естонският премиер, Кая Калас, министър-председателят на Нидерландия, Марк Рюте, испанският премиер, Педро Санчес и председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, предаде "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: