Отидете към основна версия

1 773 79

"Обединена срещу злото - в това е суперсилата на Украйна"

  • украйна-
  • зло-
  • русия-
  • война-
  • филм-
  • дейн уотърс-
  • суперсила-
  • володимир зеленски-
  • шон пен-
  • българия

На хората постоянно трябва да им се напомня защо е важно да се борим срещу Русия. България е сред страните, където руската дезинформация работи активно.

Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: Премиерата на филма "Суперсила" (Superpower) в България е част от световно премиерно турне на документалната лента, озаглавено "72 часа свобода". Защо избрахте България да е една от държавите, където ще представите филма?

Дейн Уотърс: Когато решавахме как да започнем т.нар. "72 часа свобода", се замислихме за всички държави, които са на предните линии в борбата с авторитаризма. Местата, където руската дезинформация работи активно, където хората имат нужда да им бъде припомнено защо е важно да се борим срещу Русия. Разбира се, Балканите и Балтийските страни са две ключови места, където искахме да се съсредоточим.

ДВ: Името на филма е "Суперсила" (Superpower). Каква е суперсилата на украинския народ?

Дейн Уотърс: Във филма Зеленски разказва за миналото, когато не е бил президент, но е играел президент в телевизионен сериал. Там има сцена, в която синът му го пита каква е неговата суперсила. А суперсилата на Украйна е да бъде обединена в борбата срещу злото.

ДВ: Във филма разказвате историята на украинския президент Зеленски. Какви са качествата, които са превърнали бившия комик в един от най-впечатляващите военни лидери?

Дейн Уотърс: Живях в Украйна в продължение на три години и половина, преди Зеленски да стане президент. Когато го избраха, повечето хора смятаха, че той е просто един комик, а не смислен и сериозен мъж. Видях тази реакция по целия свят. Но тестът за лидерство е как реагира един лидер в трудни времена. В Зеленски можете да видите и физическа метаморфоза - от времето, когато беше избран до днес. Той много се е променил - както физически, така и психически. Много хора смятаха, че той не е достатъчно стабилен, за да се изправи срещу руснаците. Но аз самият съм виждал в Зеленски неговата сила и решителност. За повечето лидери щеше да е по-лесно просто да си тръгнат и да не се изправят срещу руснаците, но той остана стабилен.

ДВ: Президентът Зеленски постоянно е атакуван от руската пропаганда. Вие като човек, който лично го познава, какво бихте казали, че е важно хората да разберат за него, ако са податливи на руската дезинформация?

Дейн Уотърс: Хората трябва да осъзнаят какво е заложено на карта тук - доброто срещу злото, авторитаризма срещу свободата и демокрацията. Трябва да разберат за какво се борим. Повечето хора си мислеха, че Украйна ще падне за 72 часа. Фактът, че те удържаха толкова дълго, е доказателство за способността на Зеленски да накара света да обърне внимание на Украйна. И той не го направи, казвайки "ние сме в нужда", а като помогна на хората да разберат, че това е глобална война. Не става дума за териториалната цялост на Украйна, става въпрос за налагане на нов световен ред. Аз му се възхищавам за това. Украинците умират всеки ден, за да може ние да сме свободни. Би било много по-лесно просто да се предадат, да кажат - стига толкова.

ДВ: Вие сте пътували многократно до Украйна, докато снимахте филма. Как се промениха украинците в последната година?

Дейн Уотърс: Хората в Украйна демонстрираха огромна решителност и останаха стабилни. Зеленски и украинската армия нямаше да успеят да постигнат всичко това без помощта на украинския народ. Интересно е да се наблюдава и психологическата война - непрестанните бомбардировки, с които не оставят хората и за миг да забравят, че по всяко време снаряд може да падне в дома им. Зеленски обаче не спира да помага на хората да са силни и да продължават да се борят.

ДВ: Казват, че пълномащабната инвазия в Украйна е била момент на проясняване както за Запада, така и за източноевропейските страни. Вече обаче мина време и войната до известна степен се е превърнала в част от живота на хората. Те вече не се чувстват толкова ангажирани, колкото в първите дни. Какво трябва да се направи, за да се поддържа бдителността на хората?

Дейн Уотърс: Именно затова основахме организацията "Humanity for freedom". Ние в САЩ имаме сериозен проблем с това, че хората губят интерес и желание да подкрепят Украйна. Това означава също, че и политиците губят интерес. Виждаме го и в Европа. Това е просто част от човешката природа. Видяхме го и в Турция и Сирия - десетки хиляди хора загинаха, но вече никой не говори за това.

Ние искаме да напомняме на хората какво се случва по време на война, като я представяме с човешкото ѝ лице. Когато погледнеш в очите на войниците, веднага си припомняш, че тези хора рискуват живота си за нашата свобода - на всички нас по света. Затова се събрахме в "Humanity for freedom". Трябва да продължим да се борим, защото ако един километър земя бъде предоставена на Русия, това означава, че всеки друг такъв режим по света ще знае, че може да прави каквото си пожелае.

ДВ: В какво се провали Западът по отношение на предвиждането на действията на Путин? Бившият американски президент го наричаше "силен мъж", с когото би се спогаждал?

Дейн Уотърс: Американската външна политика изобщо не е перфектна. Провалихме се по два начина. Единият е, че си мислехме, че няма как да има война. А в това отношение се провали не само Америка, но и целия свят - не разбирахме Путин и какво го мотивира. Не става дума само за НАТО. Няма нищо общо с това дали Украйна ще стане член на НАТО. Путин си измисляше различни причини, за да обясни защо трябва да изпрати военни в Украйна - НАТО е само една от тях. Ние не разбирахме напълно начина, по който Владимир Путин функционира. Той наистина иска да бъде записан в учебниците по история като човека, който е възстановил Съветския съюз. Виждаме същото и на други места по света - погледнете президента на Китай. Надявам се, че няма да направим същата грешка и да мислим, че Китай няма да нападне Тайван.

ДВ: Президентските избори, които предстоят през следващата година в САЩ, според Вас представляват ли заплаха за демокрацията и подкрепата за Украйна?

Дейн Уотърс: Представляват заплаха за свободата, но не непременно за демокрацията. Свободата и демокрацията са две различни неща. Предстоящите избори ще имат огромен ефект върху външната политика. Ако не се интересуваме от външната политика, то тогава всичките ни вътрешни проблеми - без значение дали става въпрос за САЩ или България, ще станат сто пъти по-сериозни.

Тези американски избори ще бъдат истински тест за това дали Америка иска да изпълнява международните си задължения. Ще ми се да бъда оптимист, но трябва да не спираме да припомняме на хората за тази война и да се надяваме, че онези, които ще се кандидатират за президентския пост, също няма да забравят важността на войната.

ДВ: Казвали сте, че с Вашия документален филм искате да предоставите контекст за случващото се в Украйна. Защо според вас това е важно във време, в което информацията е навсякъде?

Дейн Уотърс: Както казах и преди, мисля, че светът трябва да разбере колко сериозен и добър човек е Зеленски. Затова и нашият филм трябва да се види от повече хора. За да не спира подкрепата за Украйна, хората трябва да вярват, че той е лидер, който е способен да спечели тази война. Това се разбира най-добре, когато го видиш от първо лице. И така ние искаме да помогнем на хората да съзрат, че Зеленски е истински сериозен човек. Той умее да е лидер и ще бъде категоричен в борбата срещу Русия. Инвестицията, която международната общност прави в Украйна, не е напразна. Всичко, което се предоставя на украинците, е в добри ръце.

* Дейн Уотърс е политически стратег и създател на филма "Суперсила" и на фондацията "Човечество за свобода" заедно с Шон Пен и Арън Кауфман. "Суперсила" ще бъде показан за първи път на 6 континента в рамките на 72 часа. Прожекцията в България е на 8 юни от 19:00 часа в зала 2020 Event Space.

Автори: Мина Киркова | Александър Детев

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 39 гласа.

Свързани новини