Отидете към основна версия

598 12

ООН обезсърчена: Светът няма да постигне равенство между половете до 2030г.

  • оон-
  • проучване-
  • неравенство-
  • полове-
  • жени-
  • мъже

Според ново проучване неравенството продължава да се запазва

Източник: Shutterstock

Според ново проучване на ООН, половото неравенство продължава да се запазва през последното десетилетие. Културни предразсъдъци и социален натиск създават препятствия за напредъка в овластяването на жените, и е малко вероятно светът да постигне целта на ООН за равенство между половете до 2030 година, съобщава Ройтерс.

Въпреки усилията на групи за защита на жените и движения като "Time's Up" и "MeToo" в САЩ, предразсъдъците и кризата в областта на човешкото развитие, усилената от пандемията COVID-19, когато много жени загубиха доходите си, спънаха напредъка в премахването на неравенството.

Новият доклад на Програмата на ООН за развитие използва Индекса за изследване на полови и социални норми, който се основава на данни от "Световното изследване на ценностите" и анализира периода от 2010 до 2014 г. и от 2017 до 2022 г. в държави, покриващи 85% от световното население.

Анализът показва, че почти 90% от хората запазват предразсъдъци спрямо жените, като процентът на хората с поне един предразсъдък почти не се е променил през десетилетието. В 38 от изследваните държави процентът на хората с поне един предразсъдък намалява от 86,9% на едва 84,6%.

Ериберто Тапия, съавтор на доклада, описва прогреса като "разочароващ".

Проучването отбелязва също, че почти половината от световното население счита, че мъжете са по-добри политически и бизнес лидери, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини