Отидете към основна версия

881 4

Специалните пратеници на ЕС и САЩ в Белград и Прищина: Очаквахме по-големи резултати

  • косово-
  • сърбия-
  • белград-
  • прищина-
  • разочарование-
  • ес-
  • сащ

Те изразиха разочарование от резултатите от техните посещения в Косово и Сърбия

Източник: БГНЕС

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина, Мирослав Лайчак, и специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани, Габриел Ескобар, изразиха разочарование от резултатите от техните посещения в Косово и Сърбия миналата седмица на фона на влошаващото се напрежение в Северно Косово.

Мирослав Лайчак направи обобщение на посещението си в публикация във "Фейсбук", като сподели, че той и Габриел Ескобар са очаквали по-големи резултати. Той посочи, че въпреки някои положителни сигнали, напрежението в северните косовски общини остава високо, предаде БТА.

В Прищина двамата пратеници се срещнаха с ръководителите на Косово, включително президента, Вьоса Османи, премиера, Албин Курти, и вицепремиера и главен преговарящ на Косово в диалога със Сърбия, Бесник Бислими. Те изразиха загрижеността си за ситуацията в северните части на Косово и подчертаха необходимостта от деескалация на напрежението.

Специалните пратеници потвърдиха позицията на ЕС и САЩ за политическо разрешение на ситуацията, включително незабавна деескалация, провеждане на нови местни избори в Северно Косово с участието на местното сръбско население и възобновяване на диалога и процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Освен с държавните лидери, Лайчак и Ескобар се срещнаха и с опозиционни лидери в Косово, за да обсъдят възможните последствия от настоящата криза и вредите, които тя може да нанесе на международната репутация на Косово.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини