Отидете към основна версия

5 567 38

Бедствието в Каховка променя нещата и за Русия, и за Украйна

  • язовир-
  • нова каховка-
  • контраофанзива-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • язовирна стена-
  • бедствие-
  • херсонска област

Разкъсаната язовирна стена вероятно ще забави контраофанзивата на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Встрани от човешкото страдание на хиляди, от тежките икономически и екологични последици, пробивът в язовирната стена в Нова Каховка има и съвсем отчетлив военен компонент – особено на фона на украинската контраофанзива, която явно е започнала. Новата ситуация създава предимства и недостатъци – както за Киев, така и за Москва. Картите сега се раздават отново, пише в тази връзка ZDF.

Големи пречки пред украинската офанзива в региона?

За момента наводненият участък от фронта явно отпада като възможно място за бойни действия на украинските въоръжени сили. Още повече, че в момента голяма част от усилията на украинските военни са съсредоточени в евакуацията на пострадалите от наводнените райони, отбелязва ZDF. Освен това наводнението повишава нивото на водата в притоците по долното течение на Днепър, което може да доведе до логистични проблеми във вътрешността на страната. При тези обстоятелства украинска офанзива в региона е немислима, обяснява германската медия.

Дори след като водата бъде източена, за военните действия в региона ще има дългосрочни последици. Според някои експерти земята ще заблатена в продължение на седмици, ако не и месеци. Бързият напредък е практически невъзможен. Тежкото оборудване е вероятно просто ще затъне в калните участъци. Това ще е проблем за украинците, които в предишни офанзиви са разчитали на действия с бързи и маневрени части, пише ZDF.

Инстинктивна реакция или опит да се подражава на Сталин

Британският “Гардиън” отбелязва, че ако руските сили действително са разрушили язовирната стена в Каховка, е възможно това да е била била инстинктивна отбранителна реакция срещу заплахата от украинско контранастъпление в Херсонска област, извършено чрез форсиране на река Днепър.

Но е възможно също така това да е бил опит да се подражава на Сталин - през 1941 година по негово поръчение се разрушава по-големият язовир в Запорожие, за да се спре настъпващата германска армия. В този случай обаче последствията от събитията в Каховка ще бъдат понесени предимно от цивилни граждани и - което е парадоксално - от руските войници на левия южен бряг на Днепър, който е под контрола на окупационната армия, обяснява още “Гардиън”.

Нови учaстъци от фронта

Нивото на водата в язовира „Каховка“ вече е под 12 метра - така наречената "мъртва зона". Това означава, че нивото му е твърде ниско, за да захранва няколко канални системи от съветската епоха, които снабдяват целия регион, по-специално Херсонска, Запорожка област и Крим. Тези региони са важни и за производството на жито, а украинското министерство на земеделието предупреди, че без тези водоснабдителни канали те могат да се превърнат в "пустини" още през следващата година.

Макар че украинската контраофанзива сега ще е значително затруднена, спадането на нивото в язовира “Нова Каховка” ще има неблaгоприятен ефект и за руснаците, отбелязва ZDF. Преминаването на река Днепър ще бъде възможно и на нови места, а Русия ще бъде принудена да наблюдава и тези новопоявили се участъци на фронта.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: