Отидете към основна версия

1 552 27

Япония обмисля доставки на снаряди за Украйна

  • япония-
  • токио-
  • снаряди-
  • доставки-
  • украйна

Досега Токио е предоставяла само несмъртоносна помощ на Киев, като каски и бронежилетки

Източник: БГНЕС

Според информация от The Wall Street Journal, Япония разглежда възможността да предостави снаряди на Съединените щати, които по-късно ще бъдат прехвърлени в Украйна и използвани в контратаката. Тази информация се основава на неназовани източници, цитирани от вестника.

Токио планира да изпрати 155-мм снаряди във Вашингтон, като част от двустранното споразумение, подписано през 2016 г., което позволява на страните да обменят боеприпаси, базирани на дългогодишното им партньорство в областта на сигурността, предаде "Фокус".

След като Съединените щати доставиха значително количество оръжие от своите съоръжения на Украйна, Вашингтон търси нови начини да подкрепи Киев, без да навреди на своята боева готовност.

Представителят на Пентагона заяви, че САЩ и Япония продължават да работят с около 50 държави, подкрепяйки Украйна. Посланикът на САЩ в Токио, Рам Емануел, отбеляза, че американското правителство води преговори със своите съюзници, тъй като американските военни запаси са намалели през последните 18 месеца.

Статията в WSJ посочва, че предоставянето на боеприпаси ще бъде важен момент за ролята на Япония в украинския конфликт, тъй като досега Токио е предоставяла само несмъртоносна помощ на Киев, като каски и бронежилетки, от февруари 2022 г.

В настоящия момент Япония може да доставя военни системи и технологии само на тези страни, с които съвместно ги разработва и произвежда, което фактически са само Съединените щати.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: