Отидете към основна версия

1 951 30

НАТО приветства африканската мисия в Украйна и Русия

  • украйна-
  • нато-
  • африка-
  • мисия-
  • столтенберг-
  • русия

Но предупреди, че е необходимо "справедливо" решение, което да определи Русия като агресор

Източник: БГНЕС

НАТО изрази днес своето приветствие към мирната мисия, провеждана от африкански лидери в Украйна и Русия, но предупреди, че е необходимо "справедливо" решение, което да определи Русия като агресор, за да бъде успешно, съобщи "Франс прес".

Генералният секретар на Алианса, Йенс Столтенберг, заяви след срещата на министрите на отбраната: "Радвам се, че африканските лидери посетиха Киев и мисля, че е важно да се знае, че се полагат различни усилия за намиране на решение. Всяко решение обаче трябва да води до справедлив и траен мир", предупреди той.

Столтенберг посочи: "Имаме агресор - президента (Владимир) Путин, Москва и руските сили и имаме жертва на агресия - Украйна. Всяко усилие за намиране на мирно решение трябва да изхожда от това, защото това е причината да сме в сегашната ситуация".

Африканската делегация пристигна в Киев тази сутрин с влак и започна посещението си от Буча. Делегацията, която планира срещи с украинския президент Володимир Зеленски, включва четирима африкански президента: Сирил Рамапоса (Южна Африка), Маки Сал (Сенегал), Хакаинде Хичилема (Замбия) и Азали Асумани (Коморски острови), който председателства Африканския съюз.

Африканските лидери имат за цел да бъде чут гласът на континента, който сериозно пострада от последиците на войната в Украйна, особено от високите цени на зърното, отбелязва БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: