Отидете към основна версия

976 20

Френският външен министър приветства усилията за мир на африканската мисия

  • мир-
  • украйна-
  • русия-
  • франция-
  • външен министър-
  • африка-
  • мисия

Членовете на мисията направиха посещения в Русия и в Украйна миналата седмица

Източник: БГНЕС

Френската министърка на външните работи, Катрин Колона, днес приветства африканската мисия за мир в Претория, съобщи "Франс прес".

Членовете на мисията направиха посещения в Русия и в Украйна миналата седмица. В делегацията участваха лидерите на Република Южна Африка, Сенегал, Замбия и Коморските острови, които председателстваха Африканския съюз, както и представители от Уганда, Египет и Конго. Те се срещнаха с украинския президент, Володимир Зеленски, в Киев и след това пътуваха до Санкт Петербург, където се срещнаха с руския президент, Владимир Путин. Африканските лидери представиха десет точки за приключване на конфликта в Украйна, включително деескалация от двете страни, премахване на ограниченията в износа на зърнени култури през Черно море и освобождаване на военнопленниците.

Украинският президент отхвърли предложението за посредничество с оправдание, че ако се допуснат преговори с Русия в настоящия момент, когато тя е окупирала украинска територия, това би превърнало войната в замразен конфликт. От своя страна, Кремъл оцени плана като трудно приложим.

Катрин Колона заяви днес по време на посещението си в Претория, че всички мирни усилия са положителни, ако целят възстановяване на принципите на Устава на ООН и постигане на справедлив и траен мир, предаде БТА.

На съвместна пресконференция с Колона, южноафриканската външна министърка, Наледи Пандор, отхвърли слуховете, че африканският мирен план включва предложение за анулиране на евентуално наказателно преследване на Путин.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: