Отидете към основна версия

6 694 128

Нова военна тактика на руснаците: камикадзе с 3,5 тона тротил

  • война-
  • танк-
  • камикадзе-
  • тротил-
  • русия-
  • тактика-
  • руска армия-
  • киев-
  • владимир путин-
  • жертви

Танкът е натоварен с експлозиви и се управлява дистанционно

Снимка: БГНЕС/ EPA

“Индипендънт” пише за нова военна тактика на руснаците – използването на дистанционно управляван танк- камикадзе, натъпкан с експлозиви, който унищожил укрепление на украинските сили. Вестникът цитира руското министерство на отбраната, което заяви, че в танка са били поставени "около 3,5 тона тротил и 5 бомби FAB-100 (тези бомби носят средно 100 кг полезен товар)", предаде БТА.

Военните блогъри също отбелязаха този най-нов руски военен трик, при който силите на страната са доставили "танк самоубиец", натоварен с експлозиви, който вероятно се управлява дистанционно. Медиите обръщат внимание и на нощните руски атаки с ракети и безпилотни самолети, насочени към столицата и градове в широка дъга от изток на запад. Ударите са засегнали "критична инфраструктура" в град Лвов, предизвиквайки пожар, заявиха представители на военната администрация на града с население около 700 000 души, който се намира само на 70 км от границата с Полша.Не се съобщава за непосредствени жертви.

Руският въздушен удар е бил насочен към телекомуникационна инфраструктура и селскостопански и фермерски имоти, заяви Юрий Малашко, ръководител на военната администрация на Запорожка област в Югоизточна Украйна. При отразяване на резултатите от започналата контраофанзива на украинските сили западните медии цитират изявлението на заместник-министърката на отбраната Хана Маляр, която посочи, че силите на Киев са напреднали със 7 километра в рамките на две седмици, върнали са си контрола върху 113 кв. км и са превзели осем села след успешна офанзива в Бердянското и Мелитополското направления.

В. “Ню Йорк таймс” е избрал за фокус при отразяване войната в Украйна броят на жертвите от двете страни.

Изданието отбелязва, че във военно гробище в град Лвов старите, необозначени гробове на загиналите в минали войни “се ексхумират, за да се освободи място за привидно безкрайния поток от загинали след нахлуването на Русия в Украйна”. Вестникът пише, че макар отвоюваните територии да са доказателство, че украинските сили продължават да напредват, няма значителен военен пробив. “Подобно на другите отвоювани села, и това е малко - Пятихатки в превод означава "пет къщи" - и превземането им е станало с цената на украински жертви и модерно западно оборудване”.

Подобно на украинците, и руснаците пазят в тайна броя на жертвите от войната. Кремъл не е актуализирал официалния брой на жертвите си от септември миналата година, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че са загинали близо 6000 руснаци. “Ню Йорк таймс” припомня изтекли документи на Пентагона, публикувани през април, според които към онзи момент Украйна е понесла между 124 500 и 131 000 жертви, като до 17 500 от тях са загинали по време на бойни действия, докато руснаците са имали между 189 500 и 223 000 жертви, включително до 43 000 загинали по време на бойните действия. Екип от често анонимни изследователи в Русия и извън нея, ръководен от новинарската организация Mediazona и руската служба на Би Би Си, е съставил независим списък на потвърдените жертви, който се актуализира на всеки две седмици. Миналата седмица равносметката надхвърли 25 000 убити.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: