Отидете към основна версия

4 844 110

Крим не е тема за дискусии

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • крим-
  • китай-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • дискусии-
  • история

В Москва се опитват да настояват за признаването на окупацията като свършен факт

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Виталий Портников: Крим не е тема за дискусии

Фу Конг, китайският посланик в Европейския съюз, каза, че не вижда причина Украйна да не се върне към международно признатите си граници от 1991 г. За мнозина на Запад и в Украйна това изявление предизвика ентусиазъм, тъй като това е най-ясната китайска позиция относно концепцията за териториална цялост и международно право.

А именно зачитането на териториалната цялост на всички страни се споменава почти в първия параграф на така наречения китайски "мирен план". И винаги е било важно да се разбере в кои граници КНР вижда Русия и в кои - Украйна. Има ли концепция за Китай за „конституционните граници“ на Руската федерация, която се появява винаги, когато Москва трябва да оправдае анексирането на Крим и други украински региони?

Сега можем да кажем, че не съществува. Че КНР признава международно признати граници, нека го каже само един посланик. Но нито един китайски посланик няма да направи подобни изявления, ако те не съвпадат с партийната линия и не са изказани в ЦК на КПК и външното министерство на КНР.

Но ако внимателно прочетете текста на интервюто на посланика за телевизионния канал Aljazeera и други издания, в него ще открием още една важна теза – тезата за необходимостта от решаване на „исторически въпроси“ чрез споразумение между Русия и Украйна. Тоест, от гледна точка на китайския представител в ЕС, не става дума толкова за окупацията на украинска територия, колкото за исторически проблем, който може да бъде разрешен чрез консултации. Но, между другото, такива консултации могат да завършат по различни начини. Те могат да признаят териториалната цялост на Украйна или да признаят „новите териториални реалности“ на Украйна, за които настоява Кремъл.

По този начин китайската позиция е много по-близка според мен до руската, отколкото до украинската. Киев не смята, че има „исторически въпроси“ и настоява, че всякакви преговори с Русия могат да започнат едва след изтеглянето на окупационните сили от украинските територии. А в Москва се опитват да настояват за признаването на окупацията като свършен факт и са готови още днес да започнат консултации за това признаване.

От идеята, че "историческите проблеми" трябва да се решават от Русия и Украйна до скандалната теза на друг китайски посланик - шефът на дипломатическата мисия във Франция Лу Шае, че бившите съветски републики имат някакъв "не такъв" суверенитет - буквално една крачка. Защото само държава с ограничен суверенитет може да се съгласи на дискусия за нейната териториална цялост, каквито и исторически съображения да обясняват това.

За чистотата на позицията в Китай мисля, че трябва не само да признаят териториалната цялост на Украйна, но и да се съгласят, че тази териториална цялост не е тема за дискусии. Още повече, че не е тема за дискусии с държава, която посяга на тази териториална цялост.

Източник: Виталий Портников за krymr.com

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: