Отидете към основна версия

3 083 38

Швеция с нови мерки след запалването на Корана

  • швеция-
  • мерки за сигурност-
  • коран

Засилва мерките за сигурност

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сигурността и граничният контрол ще бъдат затегнати в Швеция след акцията с изгарянето на Корана. „През месец май тази година правителството реши да въведе отново граничния контрол, главно поради повишената заплаха за Швеция, която беше повлияна от събития като предишни демонстрации, при които Коранът беше изгорен“, се казва в съобщение на шведското външно министерство, публикувано на правителствения сайт.

"Министерството на правосъдието е информирано как шведското полицейско управление организира контрол по вътрешните граници на Швеция в светлината на последните събития, свързани с демонстрацията миналата сряда в центъра на Стокхолм. Шведското полицейско управление потвърди, че в момента прави необходимите корекции на контрола и разширява ангажимента си с други съответни органи за справяне със заплахата. Шведската служба за сигурност също засили работата си срещу насилствени екстремисти", пише още в съобщението.

От МВнР подчертават, че свободата на словото е защитена от закона, но правителството не подкрепя всяко изказано мнение. Разрешените публични събирания също могат да бъдат противоречиви и обидни, като демонстрацията за изгаряне на Корана на 28 юни. И те също имат сериозни последици за вътрешната сигурност на Швеция.

Съществува риск от нови заплахи за Швеция, която "често получава от други страни както тези, които инициират подобни демонстрации, така и тези, които са готови да използват крайно насилие в отговор на тях". В същото време външното министерство припомня, че организаторът на последната акция, който към момента е заподозрян в подбуждане на враждебност, е иракски гражданин, който има само временно разрешение за пребиваване в Швеция.

„Швеция приема много сериозно заплахите за своята свобода, безопасност и сигурност. Поради тази причина нашите власти сега засилват усилията си за предотвратяване и премахване на всякакви нови заплахи“, се казва още в съобщението.

Акцията в центъра на Стокхолм се проведе с разрешението на шведската полиция на площад Медборярплацен в сряда, когато мюсюлманите по света празнуваха Ид ал-Адха - един от основните религиозни празници. Салван Момика, 37-годишен имигрант от Ирак, откъсна страници от Корана и го подпали.

На следващия ден Министерството на външните работи коментира, че "шведското правителство категорично отхвърля акт на ислямофобия, извършен от лица в Швеция" и че той "по никакъв начин не отразява мнението на шведското правителство". По-рано на кореспондент на ТАСС полицията по сигурността на SEPO съобщи, че демонстрации като изгарянето на Корана в Стокхолм на 28 юни могат да застрашат интересите на Швеция както у дома, така и в чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: