Last news in Fakti

2 Юли, 2023 15:23 1 249 9

Иран отлага изпращането на нов посланик в Швеция

  • коран-
  • иран-
  • швеция

Причината е случаят с Корана

Иран отлага изпращането на нов посланик в Швеция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Иран ще се въздържи от изпращането на нов посланик в Швеция в знак на протест срещу изгарянето на копие от Корана пред джамия в Стокхолм, съобщи иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от Ройтерс. „Въпреки че административните процедури по назначаването на нов посланик в Швеция приключиха, изпращането му беше отложено заради издаденото от шведските власти разрешение за поругаване на Свещения Коран“, написа в Туитър ръководителят на дипломацията на Техеран.

Той не уточни за колко дълго страната му ще се въздържи от изпращане на посланик в Швеция. Пред централната джамия в Стокхолм мъж разкъса и изгори копие от Корана в сряда, първия ден от мюсюлманския празник Курбан байрам, уточнява БТА.

Шведската полиция повдигна обвинения на мъжа в насаждане на етническа омраза. В интервю за местно издание той се самоопредели като иракски бежанец, искащ забараната му.

Макар и шведските органи на реда да отхвърлиха няколко искания в последно време за демонстрации срещу Корана, съдилищата впоследствие отменяха тези решения и посочиха в мотивите си за това нарушаване на свободата на словото.

В разрешението на полицията, издадено за демонстрацията в сряда, шведската полиция заяви, че „макар и да са възможни външнополитически последици“, рисковете за сигурността и последствията, свързани с изгарянето на Корана, не са от такова естество, че искането да бъде отхвърлено.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а шведките бяха руси

    9 6 Отговор
    В шведските градове вече рядко ще видиш бял човек,Всичко е пакита и тарамбуки.Ето още една итересна новина.И пак ще бъда обвинен,че съм първи братовчед на г-н Путин.Шведското правителство обмисля да наложи санкции на автомобилния гигант Волво,защото не се съобразявал със санкциите за Русия.Мажоритарният дял акции на фирмата е собственост на китайска фирма,а китайчетата нямат желание да губят милиони,за да угодят на брюкселските негодници
  • 2 КОТарАК

    6 11 Отговор
    Путин наистина попиля държавата си ,проигра бъдещето на поколения руснаци. развивай си икономиката , вдигай стандарта на живот-до Крим руснаците бяха добре-изкупиха много имот тук по черноморието / оттогава-назад и след тия новите убийствени санкции--мнооого назад в СССР/ тази игра не се играе така-не може да завъртиш в 21 век пълномащабна война в Европа , и срещу родствен народ-колко загинали осакатени има само заради фантасмагориите и маниите за величие на един тиран, с единият крак в гроба вече! превърна РФ в посмешище! Единствено ЯО крепи тази недоимперия с някакъв международен статут. Индия ,Китай та даже и Пакистан като ядрени държави са много по-силни и икономически! но нашите руснаци все още се мислят за велика световна сила без самолетоносач дори! фактът , че най-голямата и богата по ресурс държава , е с 2-3 процента дял в световната икономика предполага , че има нещо много сбъркано в нея. да оставим че е и последната колониална държава , с народи мизерстващи заради Москва и Питер-иначе устроени градове , смучещи от цялата държава/ искам здравомислещите да проверят колко визи са издадени на китайци-студенти в щатите
  • 3 Турчин

    11 2 Отговор
    Путин пък посети джамия на Байряма и заклейми изгарянето на Корана. Ходжата му подари Коран преведен на руски.

    Коментиран от #6

  • 4 Ей,Пусси,2 коментар

    4 3 Отговор
    Още ли не си изтрезнял.Вчера ни го пробутва този коментар,днес е същия.Хайде смени репертоара .Ясно е ,че го копи-пействаш от някъде.И днес ще ти напиша същото.Ти наистина ли смяташ,че някой ще си прави труда да чете тази огромна помия.
  • 5 Шведска тройка

    2 2 Отговор
    Мама—тати—и аз
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Турчин":

    Това Беше Умишлена Провокация Срещу Християнския Свят
  • 7 Турчин

    3 5 Отговор
    По турските медии пише че Путин е приел Исляма. Чета коментарите и повечето турски коментари са про-руски в стил "Аллах да пази Русия" и имат по 200 положителни гласувания. Умът ми не го побира това. Десетки войни между османската империя и Русия а днес голяма любов. Вярно, че Болшевишка Русия има голям принос за съществуването на днешната турска република но наистина мисля че е прекалена тази русофилия в Турция.
  • 8 ЦРУ

    2 1 Отговор
    Швеция освен корана за по сигурно с тия ирански протести с посланника направо да закрият иранското посолство, и без това е безполезно
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.