Отидете към основна версия

10 881 62

Путин разкри държавна тайна

  • бесарабски фронт-
  • държавна тайна-
  • вагнер-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • метеж-
  • чвк

Частната военна компания "Вагнер" се оказа държавна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Путин разкри "държавна тайна": ЧВК "Вагнер" никога не е съществувала
© Виталий Портников

Дори седмица след бунта на "Вагнер" все още не знаем как всъщност е завършил неуспешният бунт на Евгений Пригожин, какво се е договорил шефът на компанията "Вагнер" с беларуския владетел Александър Лукашенко и шефа на ФСБ Александър Бортников, каква ще бъде съдбата на така наречената "частна военна компания" и нейните наемници.

Но това, което можем да кажем със сигурност е, че частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" никога не е имало. Читатели и зрители често са ме питали защо, когато говоря за "Вагнер", често казвам "така наречената частна военна компания". Нима "Вагнер" не съществува? А кой тогава воюва в Бахмут? Кой помага на режимите в Сирия и африканските страни? Нали е "Вагнер"? На този въпрос отговори руският президент Владимир Путин. Разбира се, военната компания "Вагнер" съществува, само че не е частна. Тя е държавна.

Според Путин само за една година по време на мащабната война на Русия срещу Украйна държавният бюджет на Руската федерация е похарчил 86 милиарда рубли за нуждите на тази уж частна компания. Алексий Рошчин, социолог от Русия, е един от многото, които са изненадани. В профила си в социалните мрежи Рошчин саркастично отбелязва, че „ЧАСТНАТА фирма е била изцяло финансирана от държавата“. Тоест не е била всъщност частна. Тоест "Вагнер" е държавна военна компания (ДВК). Тази компания се казва "Министерство на отбраната", защо да се прави още една ДВК? Изобщо Путин разкри една стара „държавна тайна“ – че ЧВК в Русия няма и никога не е имало, всички „частници“ са си същите държавни служители, които пилеят бюджетни пари.

А Евгений Пригожин потвърди, че цялото финансиране на "Вагнер" е отишло в брой, защото, разбирате ли, той наистина обича пари в брой. 86 милиарда - и всичко в чували, в петхилядни банкноти, от държавния бюджет!" Но това не трябва да е изненадващо. Специалните операции в чужбина са неразделна част от дейността на съветските специални служби. Но в Съветския съюз - както той беше икономически уреден - по дефиниция нищо не можеше да бъде частно. Следователно съветското ръководство просто трябваше внимателно да скрие подривната дейност на служителите на Комитета за държавна сигурност на СССР и Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб.

Имитация на ЧВК в руски стил

Наследниците на КГБ в руското ръководство доскоро се грижеха за репутацията си и е ясно защо. Депозити в западни банки, децата учат в чужбина, имоти в Лондон или Монако. Кой иска да бъде свързван със саботьори, които помагат на африканските диктатори и убиват цивилни по света? Така възниква имитация на частна военна компания в руски стил. В същото време Пригожин се оказа "лицето" на тази нова компания - номинално частна, но всъщност държавна. Ето защо конфликтът между компанията "Вагнер" и Министерството на отбраната, Пригожин и Шойгу е ведомствен конфликт. Такива конфликти възникваха в Москва няколко пъти. Могъщият министър на вътрешните работи от времето на Леонид Брежнев Николай Шчолоков влиза в конфликт със също толкова влиятелния ръководител на КГБ на СССР Юрий Андропов.

След смъртта на Брежнев Андропов става генерален секретар на ЦК на КПСС, а Шчолоков е обвинен в корупционни престъпления и се самоубива. В същото време Андропов назначава роден в системата на КГБ, бившия ръководител на КГБ на СССР и Украинската ССР, Виталий Федорчук, за нов министър на вътрешните работи на Съветския съюз след оставката на Шчолоков. И Федорчук проведе истинска чистка в отдела на Шчолоков, уволни десетки хиляди хора от милицията. МВР загуби от КГБ, както казват футболните фенове, съкрушително. И "Вагнер" загуби от Министерството на отбраната. Сега компанията ще бъде частично разформирована, частично преформатирана. Част от наемниците ще отидат да служат във ведомствата, с които тя винаги е била свързана - преди всичко в Главното разузнавателно управление на Генералния щаб. А някои може да бъдат уволнени и арестувани за корупционни престъпления.

Поход на Москва

Напълно възможно е бойците на истинска частна компания наистина биха имали шанс да стигнат до Москва. Но когато едно държавно ведомство се бори с друго, силово противодействие на неговите представители – дори въоръжени – по дефиниция е обречено на провал. Но сега знаем със сигурност, че никаква ЧВК "Вагнер" никога не е имало.

Източник: Виталий Портников специално за Radio svoboda

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания