Отидете към основна версия

3 564 30

Нови пандемии? Европа е готова с решението

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • европейски съюз-
  • ваксина

Евродепутатите очертаха ясна пътна карта за бъдещи действия в четири основни области: здраве, демокрация и основни права, социални и икономически аспекти, както и глобален отговор на пандемията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент иска да укрепи Европейския здравен съюз и устойчивостта на националните здравни системи с оглед на бъдещите предизвикателства.

Посочва се, че през изминалата година специалната комисия на Европейския парламент относно пандемията от COVID-19 (COVI) е анализирала последиците от кризата, оценила е ефективността на мерките на ЕС и националните мерки и е отправила конкретни препоръки за преодоляване на пропуските.

Днес ЕП прие текста с 385 гласа "за"", 193 гласа "против" и 63 гласа "въздържал се".

Евродепутатите очертаха ясна пътна карта за бъдещи действия в четири основни области: здраве, демокрация и основни права, социални и икономически аспекти, както и глобален отговор на пандемията.

Сред ключовите предложения са засилване на стратегическата автономност на ЕС относно лекарствата, прозрачност при съвместните дейности по възлагане на обществени поръчки и по-силен парламентарен контрол както на равнище ЕС, така и на национално равнище по отношение на законодателството за извънредни ситуации.

Освен това евродепутатите настояват ЕС да използва максимално финансирането за възстановяване, за да укрепи единния пазар. Призовава се и за по-добра глобална координация във връзка с предстоящия международен договор за готовност и реакция при пандемии.

През март миналата година ЕП създаде Специална комисия относно пандемията от COVID-19: извлечени поуки и препоръки за бъдещето (COVI), която оцени както въздействието върху здравните системи и кампанията за ваксиниране, така и по-широкото социално-икономическо въздействие, въздействието върху принципите на правовата държава и демокрацията и международния отговор на пандемията.

Отбелязва се, че с приемането на настоящия доклад ЕП отговаря на очакванията на гражданите да се засили устойчивостта на здравните системи и конкурентоспособността на ЕС, както и да се осигури равен достъп до здравеопазване за всички.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: