Отидете към основна версия

1 619 40

ЕС планира да създаде фонд от 20 милиарда евро за снабдяване на ВСУ

  • украйна-
  • фонд-
  • всу-
  • ес-
  • оръжия-
  • боеприпаси

През следващите четири години

Източник: Shutterstock

Европейският съюз изготвя план за военна подкрепа за Украйна, който ще обхване четири години - от 2024 до 2027 година. Сумата на тази помощ ще достигне 20 милиарда евро, което е приблизително равно на 5 милиарда евро годишно. Това финансиране ще бъде осигурено чрез Европейския фонд за мир, който е използван за подобни схеми в миналото, цитира "Фокус".

Помощта ще включва доставки на оръжие, боеприпаси и резервни части за военната техника на украинската армия (ВСУ), както и военно обучение за персонала на ВСУ. Тази стъпка представлява значителна промяна за ЕС, който през своята история се е насочвал към мирните и дипломатически решения на конфликтите.

Планът за военна помощ трябва да допълни предложенията за бюджетна подкрепа на Европейската комисия, които обхващат също четиригодишен период и са в размер на 50 милиарда евро. Европейската комисия вече е призовала страните-членки на ЕС да предоставят допълнителни средства за тези помощи в бюджета на Общността.

С този подход ЕС се ангажира сериозно с подкрепа на Украйна по време на нарастващите напрежения и конфликти в региона. Планираните средства от 20 милиарда евро ще помогнат да се укрепи украинската армия и да се подпомогнат усилията за сигурност и стабилност във въпросната част от света.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.

Свързани новини