Отидете към основна версия

8 438 61

Челен сблъсък! САЩ заплашват Китай

  • сащ-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • тайван-
  • пандемия-
  • икономика

В подготвени показания пред комисията по външни отношения на Сената Джей Шамбо каза, че икономическото отделяне би било "катастрофално" както за Вашингтон, така и за Пекин и почти невъзможно за постигане

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-министърът на финансите на САЩ Джей Шамбо заяви в сряда, че администрацията на Байдън няма да се поколебае да предприеме целенасочени действия срещу Китай, за да осигури интересите на националната сигурност на САЩ и техните съюзници, но добави, че двете страни трябва да си сътрудничат по глобалните проблеми, предава "Ройтерс".

В подготвени показания пред комисията по външни отношения на Сената на САЩ Шамбо каза, че икономическото отделяне би било "катастрофално" както за САЩ, така и за Китай и почти невъзможно за постигане.

"Когато е необходимо, ще използваме набор от инструменти за постигане на нашите цели за национална сигурност. Нашата основна мисия е да защитаваме американския народ от рискове за националната сигурност, като същевременно ясно сигнализираме нашите позиции и намерения към Китай, за да се намали риска от недоразумения", каза Шамбо, който ръководи международните въпроси на Министерството на финансите.

Администрацията на Байдън обмисля нови ограничения върху изходящите частни инвестиции в Китай и други тревожни страни. Сенатът гласува с голямо мнозинство във вторник в подкрепа на законодателството, което изисква от американските компании да уведомяват федералните агенции за предложени инвестиции в китайски технологии като полупроводници и изкуствен интелект.

"За да бъде ясно: нито целенасочените действия по националната сигурност, нито опитите за изграждане на диверсифицирани вериги за доставки представляват отделяне", каза Шамбо в подготвените забележки. "Ние се стремим към справедливи и здрави икономически отношения, които са от полза и за двете страни и подкрепят американските работници и предприятия."

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън посети Пекин по-рано този месец и да представи същите точки на икономическите лидери на Китай, като каза, че пътуването е поставило отношенията на "по-сигурна основа", въпреки че двете най-големи икономики в света остават в противоречие по много въпроси.

Шамбо каза, че тези различия включват възраженията на САЩ срещу китайските "непазарни" икономически практики и прекомерната държавна подкрепа, която поставя американските компании в неизгодно положение. Той добави, че САЩ също са възразили срещу "икономическата принуда" на Китай да накаже страните за дипломатически действия чрез прекъсване на вноса или износа.

Той каза, че Министерството на финансите също е обезпокоено от скорошните наказателни действия на Китай срещу американски фирми и контрола върху износа на критични минерали за полупроводници.

"Въпреки че все още оценяваме въздействието им, тези действия засилват значението на усилията на нашата администрация за изграждане на устойчиви и диверсифицирани вериги за доставки", добави Шамбо.

Шамбо, който пое поста висш икономически дипломат на Министерството на финансите през януари, каза, че САЩ и Китай също трябва да могат да си сътрудничат по належащите глобални предизвикателства, като изменението на климата и нарастващото дългово затруднение в развиващите се страни. Ангажиментът на Министерството на финансите с Китай допринесе за някои успехи, включително напредък в преструктурирането на дълга на Замбия, Гана и Шри Ланка, но трябва да се направи повече, добави той.

Той също така каза, че защитата на икономическите интереси на САЩ изисква "силно и надеждно международно лидерство".

"Това изисква по-силен ангажимент със съюзници и партньори, особено страните с ниски и средни доходи" каза той, добавяйки, че това също изисква да се гарантира, че Международният валутен фонд и Световната банка са "адекватно" финансирани.

Гарантирането, че има достатъчно количество заеми с "високи стандарти", достъпни за страните с ниски доходи чрез тези и други международни финансови институции, ще им помогне да не станат зависими от заеми от Китай, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 51 гласа.

Свързани новини